Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jövőre is maradnak a balti államokban és Lengyelországban állomásozó amerikai katonák

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 24. 20:38

Az orosz agresszió elrettentése céljából még legalább a jövő évben maradnak a balti államokba és Lengyelországba tavasszal vezényelt amerikai katonák – jelentette ki november 23-án, vasárnap az Egyesült Államok európai szárazföldi erőinek parancsnoka.

Frederick Ben Hodges altábornagy a litván fővárosban újságíróknak elmondta, hogy a térségben 2015-ben is folytatódni fog az egymást rotációban váltó amerikai csapatok eredetileg év végéig tervezett állandó jelenléte.

„Továbbra is lesznek amerikai erők itt Litvániában, valamint Észtországban és Lettországban, illetve Lengyelországban egészen addig, amíg szükség van az orosz agresszió elrettentésére és szövetségeseink megnyugtatására" – mondta a parancsnok.

Hodges kiemelte a NATO-n belüli egység fontosságát is egy olyan időszakban, amikor Oroszország szomszédjai megfélemlítésére törekszik.

Miután Oroszország márciusban megszállta az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet, Washington mintegy hatszáz katonát küldött Lengyelországba és a három balti államba. Az Egyesült Államok ezzel a lépésével biztosítani akarta nyugtalan kelet-európai szövetségeseit arról, hogy a NATO védelmet nyújt bármilyen orosz fenyegetéssel szemben.

Washington európai szövetségesei is katonákat vezényeltek a térségbe, akik ott hadgyakorlatokon vesznek részt.

Litvánia, Lettország és Észtország egykor a Szovjetunió tagja volt. Az amerikai és más egységeknek a balti államokban és Lengyelországban való állandó jelenléte nincs napirenden, részben az azzal kapcsolatos aggodalmak miatt, hogy az sértené az Oroszország és NATO között 1997-ben létrejött megállapodást.