Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kemény hidegek, heves harcok

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. november 24. 19:30

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Az orosz-lengyelországi csata kemény hidegben mindkét részről nagy eréllyel folyik tovább" – írja a Pesti Hírlap. „Csapataink több támaszpontot elfoglaltak. (…..) Egyébként a helyzet változatlan. A monarchia belsejében ez idő szerint 110.000 a hadifoglyok száma, köztük 1000 tiszt."

A Népszavában olvashatjuk, hogy a törökök a Szuezi-csatorna előtt vannak. „Ez a világháború mai legfontosabb eseménye" – tudósít az újság. „Ha a csatornában egy hajót a törökök elsüllyesztenek, vagy a védmüvek valamelyikét fölrobbantják s a homok beömlik, a csatorna heteken vagy hónapokon át használhatatlanná válna. Ez ugyan az egész emberiség kára lenne, de éppen most csak igen kis mértékben, mert az angolokon és szövetségeseiken kivül ugyanis csak a semleges államok hajói mehetnek át rajta, mert ugy a Földközi-tengeren, mint a Csendes-oceánon, amelyeket a csatorna összeköt, az angol hadihajók lehetetlenné teszik a közlekedést."

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595983236
Címkéklapszemle