Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kanada is katonai tanácsadókat küld Irakba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 7. 8:08

Kanada katonai tanácsadók tucatjait küldi Irakba, hogy ezzel segítse a közel-keleti országnak az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita szervezet elleni küzdelmét – jelentette be szeptember 5-én, pénteken Stephen Harper kanadai kormányfő.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a szakértőket kezdetben mindössze harminc napra vezénylik Irakba, a misszió mandátuma azonban meghosszabbítható.

Harper azon véleményének adott hangot hogy amennyiben figyelmen kívül hagyják, a Közel-Keleten előrenyomuló dzsihadisták közvetlen fenyegetést jelentenek Kanadára és szövetségeseire is, emellett pedig „a régió biztonságát és ártatlan emberek millióit veszélyeztetik".

Az Egyesült Államok június óta legalább négyszáz tanácsadót küldött Irakba. A Pentagonra hivatkozó korábbi sajtóértesülések szerint az amerikai katonák, akik a hadsereg zöldsapkásai és rangerei közül, valamint a haditengerészet SEAL egységeiből kerülnek ki, az iraki hadosztályok főhadiszállásain folytatnak tanácsadói, hírszerzői és kiképzői tevékenységet.