Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kompromisszumos megállapodás a szíriai ellenzék uniós elismeréséről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 12. 8:44

Kompromisszumos megállapodás született a külügyminiszterek tanácsában arról, hogy az Európai Unió hogyan és miként ismerje a Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalícióját – derül ki a külügyminiszterek által december 10-én, hétfőn elfogadott dokumentumból.

A közlemény szövege szerint az „EU a szíriai nép legitim képviselőiként fogadja el" a szervezetet, de ez továbbra sem értelmezhető úgy, hogy az Európai Unió az ellenzéki ernyőszervezetet tekintené Szíria legitim kormányának.

Martonyi János magyar külügyminiszter a tanácskozás után kijelentette: az, hogy az Európai Unió egyes tagállamai mikor, hogyan és milyen formában ismerik el a szíriai ellenzéki szervezetet, csakis és kizárólag a tagállamokon múlik.

A szíriai helyzettel kapcsolatban a tanácskozáson elfogadott dokumentumban a külügyminiszterek leszögezik: rendkívüli módon aggasztja őket a helyzet, főleg az, hogy a rezsim példátlan erőszakot alkalmaz.
„A jelenlegi helyzet fenntarthatatlan, és nem teszi lehetővé a civilek megvédését, főleg az elesettekét és vallási közösségekét" – fogalmaz a dokumentum.

Az unió aggodalmának ad hangot a szíriai vegyi fegyverekkel kapcsolatban, és a külügyminiszterek leszögezik, hogy ha azokat bárki használná, akkor az elkövetőket felelősségre fogják vonni.

A külügyminiszterek a tanácskozást megelőzően személyesen is találkoztak Moaz al-Hatíbbal, a szíriai ellenzéki ernyőszervezet vezetőjével.

Martonyi János szerint a tárcavezetők a találkozón közvetlen benyomást szerezhettek a szíriai ellenzéki koalíció helyzetéről, és sok szempontból „megnyugtató válaszokat kaptak" kérdéseikre. A külügyminiszter elmondta: az általános igény az volt, hogy a koalíció legyen befogadóbb a kisebbségek és a keresztények irányában, valamint, hogy szekuláris elemeket is be kellene vonni a mozgalomba. Ugyanakkor az „általános érzület" az volt, hogy az ellenzéki koalíciónak nincsen alternatívája, „nincs más", ahogyan Martonyi János fogalmazott.