Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légitámadások a szír lázadók ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 22. 15:21

A szíriai hadsereg október 21-én, hétfőn légitámadásokat hajtott végre Damaszkusz délkeleti peremvárosainál, miután a lázadók több állását is elfoglalták a térségben – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Az emigráns szervezet szerint a légierő gépei négy támadást hajtottak végre a lázadók kezén lévő Mleha város közelében.

Szombaton törtek ki heves harcok a kormányerők és a fegyveres ellenzék között Mleha és a szomszédos – keresztények és drúzok lakta -, rendszerpártinak tartott Dzsaramana közötti stratégiai fontosságú torlasznál.

A lázadók elfoglalták a torlaszt és a hadsereg által bázisként használt egykori gyógyszergyárat.

Damaszkusz délkeleti peremkerülete a rendszer erőssége, és az övezet háborús veszélynek lehet kitéve a környéken tartózkodó lázadók előrenyomulása esetén – magyarázta Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű OSDH vezetője.

A szervezet szerint a hadsereg a térségben továbbra is ostrom alatt tartja Muadamíját, és heves harcok folynak a település szélén a katonák és a lázadók között.

Harmincegy hónappal a szíriai erőszakos cselekmények kitörése után a hadsereg igyekszik megtartani a főváros ellenőrzését, uralma alá kerítve a lázadók megszállta peremvárosi településeket.

A lázadók kezén lévő körzetekben lakó aktivisták, valamint nemzetközi szervezetek és kormányok szerint a kormány által ostromolt települések némelyikében élelmiszerhiány állt elő, és sokan éheznek, közöttük gyermekek.

Az OSDH és az al-Ihbaríja televízió szerint a kormányerőkkel vívott hétfői harcokban a Deraa tartománybeli Tafászban elesett Jászir el-Abbúd, a hadsereg volt tisztje. Abbúd az egyik első magas rangú katonatiszt volt, aki nyilvánosan dezertált, és a Bassár el-Aszad elnök ellen harcolók oldalára állt. Számos, a Szíriai Szabad Hadseregbe átállt dezertőr alacsonyabb rangú katona.

Abbúd a Szíriai Szabad Hadsereg katonai tanácsát is vezette egy időben, és egy lázadó dandár parancsnoka volt Deraában.

A szíriai konfliktusnak immár több mint 115 ezer halálos áldozata van az OSDH szerint.