Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar tartalékosok sikere Németországban

Szöveg: Kiss Balázs főhadnagy és Patrick Berthold |  2015. szeptember 15. 18:31

A napokban magyar katonák is részt vettek a németországi Delitzschz városában rendezett „Elbebiber 2015” elnevezésű rendvédelmi és honvédelmi fesztiválon. Szászország legnagyobb biztonsági seregszemléjét minden évben a tartomány más városában szervezik meg, idén a Lipcsétől északra fekvő Delitzsch kisváros volt az esemény házigazdája.

1596000086

A rendezvényen a Bundeswehr mellett bemutatkozott a német rendőrség, a tűzoltóság, a Vöröskereszt, de a műszaki mentők és az önkéntes mentőcsapatok is képviseltették magukat. Több NATO tagállam hadserege delegált résztvevőt a rendezvényre, amelyen – egyebek mellett – a legújabb árvízvédelmi technikákat is bemutatták. A fesztiválhangulatról katonai hagyományőrzők és katonazenészek is gondoskodtak.

1596000086

A rendezvény fő programpontja a tartalékos katonák számára kiírt nemzetközi katonai járőrverseny volt, amelyen a Magyar Tartalékosok Szövetsége négytagú csapata is részt vett. Ketten közülük hadisírgondozóként teljesítenek szolgálatot, és egyhónapos tényleges szolgálatukról közvetlenül Győrből, a nádorvárosi temető felújításáról indultak útnak Németországba. Ketten pedig katonai hagyományőrzők, akik 2014-ben lóháton teljesítették a limanowai emlékportyát.

1596000086

A több mint húsz kilométeres távon a feladatok között szerepelt – többek között – tereptan, térképtan, elsősegélynyújtás, tűzoltás, lövészet, biztonságpolitikai kvíz, és egyenruhás úszás is. A rendezvényen a legjobb német és a legjobb külföldi csapatokat díjazták, valamint az összetett bajnok vihette haza a vándorserleget. A trófea a Reservistenkameradschaft Roitzsch csapatához került, a magyar delegáció pedig remek szerepléssel hozta haza a legjobb külföldi csapatnak járó díjat.

1596000086

Az ünnepélyes díjátadót a résztvevőknek otthont adó Unteroffizierschule des Heeres (Németország legnagyobb altisztképző iskolája) alakulóterén rendezték meg, többek között Szászország katonai parancsnokának, Helmut Baumgärtner ezredesnek, valamint az iskola igazgatójának, Peer Luthmer ezredesnek a jelenlétében. Az ünnepségen képviseltették magukat a Bundestag, és Szászország képviselői, valamint Delitzschz és Meißen városok polgármesterei is.
A rendezvényen a szervezők kiemelték, hogy a magyar katonák kiválóan képviselték Magyarországot és a Magyar Honvédséget, valamint átadták meghívásukat az „Elbebiber 2016" rendezvényre, amelynek a porcelánjáról híres Meißen városa ad majd otthont.

1596000087

A magyar delegáció tagjai Szily Béla tartalékos főtörzsőrmester, Kardos Márk tartalékos főtörzsőrmester, Csepin Péter tartalékos őrmester és Körmendi Béla tartalékos tizedes, vezetője pedig Kiss Balázs főhadnagy, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály tisztje volt.

1596000087