Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghalt az al-Kaida második embere

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 26. 8:06

A jemeni hatóságok január 24-én, csütörtökön megerősítették, hogy meghalt az al-Kaida arab-félszigeti szárnyának (AQAP) második számú vezetője.

A jemeni nemzetbiztonsági főtanács közleményében arról tájékoztatott, hogy Szaíd Ali as-Sehri, az AQAP „társalapítója" tavaly november 28-án megsebesült egy légicsapásban, és később belehalt a sebesüléseibe. As-Sehrit ismeretlen helyen temette el az al-Kaida – idézte a Saba hírügynökség a testületet. A főtanács egyik tagja közölte, hogy a sebesülés következtében as-Sehri kómába esett, majd meghalt.

Eddig többször keltették as-Sahri halálhírét. A jemeni védelmi minisztérium már tavaly szeptemberben állította, hogy a hadsereg megölte a szaúdi származású Szaíd Ali as-Sehrit, de ezt ő maga cáfolta.

Szerdán pedig az iszlamista honlapok figyelésére szakosodott, SITE nevű amerikai szervezet jelentette egy szélsőséges iszlamista Twitter-üzenetére hivatkozva, hogy as-Sehri halott, mindeddig azonban a jemeni hatóságok ezt nem erősítették meg. Az al-Hajat című szaúdi lap viszont as-Sehri családtagjaira hivatkozva azt jelentette, hogy a terroristavezér december második felében életét vesztette egy amerikai dróntámadásban.

As-Sehrit az amerikai hatóságok fogva tartották a guantánamói fogolytáborban, majd 2007-ben átadták a szaúdi hatóságoknak. Részt vett abban a rehabilitációs programban, amelyet Szaúd-Arábia indított a fogolytáborból kiadott állampolgárainak, de megszökött onnan, és csatlakozott az al-Kaida jemeni szárnyához. A jemeni szárny 2009-ben egyesült a szaúdival. Az AQAP vezetője jelenleg a jemeni Nasszer al-Vahisi.