Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német-francia hadiipari egyesülés körvonalazódik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 2. 17:14

Az Airbus nyomdokait követő egyesülést tervez a Leopard harckocsikat gyártó német Krauss-Maffei-Wegmann (KMW) és a francia Nexter hadiipari konszern – írja a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) hírportálja.

A FAZ értesülése szerint a két hadiipari vállalat közös holding alá tervezi szervezni páncélos harcjárművek és lövegek, illetve más nehézfegyver rendszerek gyártását, valamint azok globális értékesítését. Az erről szóló szándéknyilatkozatot július 2-án, kedden írták alá a felek. A szerződés megkötésére az év vége előtt lehet számítani.

A KMW régóta híresztelt egyesülése így német konkurensével, a tőzsdén jegyzett Rheinmetall konszernnel ezáltal lekerült a napirendről.

A KMW és a Nexter egyesülése viszont új fejezetet nyitna meg az európai hadiiparban, mivel konszolidációs hullámot indíthatna el a harckocsik és a nehézfegyverek gyártásában.

Mindkét vállalat szinte kizárólag nehézfegyverek gyártásával foglalkozik és nagyjából megegyező, évi egymilliárd eurós forgalmat bonyolít. Mindkét vállalat egyaránt megérezte a gazdasági válság és a csökkenő védelmi kiadások hatását. A KMW forgalma a 2008-as 1,4 milliárd euróról átmenetileg egészen 800 millió euróra csökkent. A négymilliárd eurós megrendelés állománynak köszönhetően azonban 3 ezer alkalmazottjának foglalkoztatása 2018-ig biztosított.

A két vállalat termékei és piacai jól kiegészítik egymást, közöttük kevés az átfedés.

A francia cég számos olyan fegyverrendszert állít elő, amit a müncheni KMW nem. A KMW 60 tonnás, a Rheinmetall 120 milliméteres lövegével, az MTU 1500 lóerős dízelmotorjával és a MAN Renk hajtásláncával felszerelt Leopard tankja exportslágernek bizonyult: 1979 óta 3 ezer darabot adtak el belőle 17 ország hadseregének. A KMW a Leopard mellett kisebb páncélozott harcjárműveket is szállít a Bundeswehr számára.

Az egyesülés egyedüli buktatója a vállalatok eltérő tulajdonosi struktúrája lehet.

Az állami ellenőrzés alatt álló francia konszern korábban szóba sem jöhetett a családi tulajdonban lévő müncheni vállalat partnereként. A francia politika azonban az utóbbi időkben készségét fejezte ki a Nexter privatizálására új üzleti lehetőségek kiaknázása érdekében. Ehhez azonban a francia parlamentnek még külön privatizációs törvényt kell alkotnia.