Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német hadihajók embermentő műveletet kezdenek a Földközi-tengeren

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 6. 14:34

Németország két hadihajóval embermentő műveletet kezd a Földközi-tengeren a menekültválság enyhítésére – közölte május 5-én, kedden a német védelmi minisztérium.

A Hessen nevű fregatt és a Berlin nevű ellátóhajó egy krétai támaszpontról indult és az olasz partokról délre járőrözik majd. Szerdán Szicília térségében nagy számú hajótörött kimentését gyakorolják, a küldetés pedig csütörtökön kezdődik.
A német hajók nem tartoznak az EU határvédelmi támogató ügynöksége, a Frontex irányítása alá, a járőrözést az olasz hatóságokkal együttműködve végzik.

A védelmi minisztérium azt nem közölte, hogy pontosan hova vezénylik a hadihajókat. Sajtóértesülések szerint az embercsempészek első számú központjaként számon tartott Líbia partjainál járőröznek majd.

Az embercsempészek hajóit azonban nem kell megsemmisíteniük a német katonáknak, feladatuk kizárólag a hajótöröttek mentése.
A földközi-tengeri menekültválságnak becslések szerint az idén eddig legkevesebb 1500 halálos áldozata volt. Az utóbbi napokban ugrásszerűen megnőtt a menekülteket mentők dolga, mert a kedvező időjárás – a melegedés és a nyugodt tengerfelszín – arra csábította az embercsempészeket, hogy tömegével vágjanak neki a tengernek túlterhelt gumibárkákon és halászhajókon.

Az olasz parti őrség adatai szerint péntektől vasárnapig közel hétezer embert kellett kimenteni a vízből.