Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németország 330 katonát küld Maliba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 1. 12:59

A német parlament február 28-án, csütörtökön nagy többséggel megszavazta azokat a kormányzati előterjesztéseket, amelyek értelmében a német hadsereg (Bundeswehr) 330 katonával vesz részt a Maliban indított nemzetközi műveletben.

Az egy évre szóló felhatalmazás alapján a Bundeswehr 180 katonával járulhat hozzá az Európai Unió (EU) kiképzőmissziójához, egy 150 fős egység pedig logisztikai támogatást nyújthat az iszlamista lázadás letörését célzó akcióhoz. A határozatok a maximálisan bevethető létszámot tartalmazzák, ami rugalmasságot biztosít a hadsereg vezetésének. A küldetés költségvetése 55,5 millió euró. A német katonák harci cselekményekben nem vesznek részt.

A két határozatot a jelen lévő képviselők 87,5 százaléka, illetve 86,9 százaléka szavazta meg, ezzel a mali küldetést övezi a legnagyobb politikai támogatottság a Bundeswehr külföldi missziói között. A német katonák külföldi bevetését és a konfliktusok fegyveres kezelését elutasító pacifista Baloldal frakcióját kivéve valamennyi képviselőcsoport elfogadta a kormány javaslatait. A szavazást megelőző vitában többen kiemelték, hogy az iszlamisták lázadása a nyugat-afrikai országban Németország érdekeit és biztonságát is veszélyezteti, a fellépéshez pedig megfelelő jogi alapot adnak az ENSZ vonatkozó határozatai.

A küldetés első szakaszában a Bundeswehr 40 felderítő kiképzőtiszttel és egy 40 fős egészségügyi egységgel vesz részt az EU összesen 500 fős kiképzőmissziójában. Logisztikai támogatást már az első napoktól kezdve biztosít Németország a Franciaország által januárban indított katonai művelethez. A három német Transall szállító repülőgép eddig csaknem 300 tonna felszerelést és a nyugat-afrikai államok közösségének (ECOWAS) 570 katonáját szállította Maliba.

Német katonák a második világháború után először a kilencvenes évek közepén vettek részt határon túli küldetésben. Jelenleg a Bundeswehr csaknem 6500 katonája teljesít szolgálatot külföldön.