Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztán bemutatta első hazai gyártmányú harci drónját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 24. 16:43

Pakisztánban bemutatták az első hazai gyártmányú pilóta nélküli harci repülőgépet a köztársaság napi katonai parádén március 23-án, hétfőn.

A fővárosban, Iszlámábádban rendezett felvonuláson rövid hatótávolságú, nukleáris robbanófej hordozására alkalmas rakétákat, valamint közepes és nagy hatótávolságú hordozóeszközöket is bemutattak. A rendezvény felett katonai repülőgépek tartottak légi bemutatót.

Az állami televízió felvételeinek tanúsága szerint a parádén Navaz Saríf miniszterelnök, Mamnún Huszain államfő és a hadsereg vezérkara is részt vett. Magas rangú pakisztáni tisztségviselők szerint a harci drón kifejlesztése kulcsfontosságú a helyi iszlamista csoportok elleni küzdelemben.

A rendezvényre való tekintettel szigorú biztonsági óvintézkedéseket léptettek életbe. A mobilhálózatokat lekapcsolták, hogy a terroristák ily módon ne tudjanak távolról működésbe hozni esetleges robbanószerkezeteket.

A dél-ázsiai országban a terrorcselekményektől tartva 2008 óta nem rendeztek felvonulást a köztársaság napján.

A március 23-i nemzeti ünnepen a Pakisztáni Muzulmán Liga által 1940-ben elfogadott határozatra emlékeznek, amely Brit-India felbomlásával elvezetett az ország függetlenségéhez.

A közel 200 milliós Pakisztánban hosszú évek óta tevékenykednek tálib felkelők, akik a központi kormányzat megdöntéséért és saját, keményvonalas iszlám alapokon álló állam létrehozásáért harcolnak. A tálib támadásoknak több tízezer halálos áldozata volt eddig.