Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíriai megbékélést célzó konferenciát tartottak Iránban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 19. 13:41

A szíriai kormány és az ellenzék megbékélésének, illetve a fegyveres viszály lezárásának szentelt konferenciát tartottak november 18-án, vasárnap Teheránban. A tanácskozáson az iráni kormány Izrael-ellenes front létrehozására is felszólított.

Az iráni IRNA hírügynökség jelentése szerint az egynapos értekezleten mintegy 200 szíriai ellenzéki jelent meg, a damaszkuszi kormányt pedig Ali Hajdár nemzeti megbékélési miniszter képviselte. Az IRNA jelentése szerint a konferencia egy lépést jelenthet egy szélesebb ellenzéki tanácskozás megszervezése felé.

Más jelentések szerint a fegyveres szíriai felkelők személyesen nem képviseltették magukat. Utóbbiak többsége ugyanis nincs bizalommal Teherán, Bassár el-Aszad szíriai elnök kulcsfontosságú szövetségese iránt.

Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszter a konferenciát megnyitva arra figyelmeztetett, hogy „szervezett terrorizmus" veszélyének teszi ki az egész térséget az, aki nehézfegyverekkel látja el a szíriai ellenzéki csoportokat (Teherán Szaúd-Arábiát és Katart vádolja ezzel). A tárcavezető szerint Aszad ellenlábasainak felfegyverzése ráadásul sérti a nemzetközi jogot és a más országok belügyeibe való beavatkozást tiltó elvet.

Szálehi arról is beszélt, hogy az arab és iszlám országoknak össze kell fogniuk a „fő ellenség", a cionista rezsim ellen. Felszólított egyúttal arra, hogy ezek az országok támogassák a Gázai övezetben lakókat.

A teheráni konferencia egyfajta válasznak tekinthető a múlt heti katari tanácskozásra, amelynek alkalmával szíriai ellenzéki csoportok ernyőkoalíciót hoztak létre a damaszkuszi rezsim ellenében. Az Aszad-rezsimet támogató Irán augusztusban is tartott hasonló, Szíriának szentelt konferenciát, amelyen 30 ország képviseltette magát.