Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két gyakorlat, kettős siker

Szöveg: Trautmann Balázs |  2012. november 19. 13:53

Több szempontból is újdonságot hozott a NATO éves válságkezelési gyakorlata idén. Nemzetközi és hazai vonatkozásokban is számos újdonság jelezte: a Crisis Management Exercise 2012 (CMX 12) immár az egyik legjobban előkészített, magyar részvételű nemzetközi hadgyakorlattá vált.

1595944865

Közel egyévnyi előkészítés, több tervezői NATO-szintű és hazai tervezői konferencia után rendezték meg 2012. november 12−16. között a NATO-gyakorlatot − tette hozzá dr. Tokovicz József mérnök dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatal főigazgatója. A négynapos, igen intenzív nemzetközi gyakorlaton a katonai szervezet 27 tagországából 26 (Izland kivételével) vett részt, de a NATO-partnerség keretein belül Finnország és Svédország, illetve a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség (IAEA), a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) és az Európai Külügyi Szolgálat (EEAS) képviselői is jelen voltak.

Sőt, helyesebb rögtön két gyakorlatról beszélni, hiszen a CMX 12-vel egy időben, szoros együttműködésben zajlott a Cyber Coalition 2012 gyakorlat is. A két eseményt közösen (és ebből kifolyólag költséghatékonyan) tervezték-szervezték meg. Itt illik kiemelni azt a magyar sikert, hogy a CC 12 gyakorlat hat szimulált eseménye közül kettőnek a magyar Nemzeti Biztonsági Felügyelet (NBF) szakemberei készítették el a forgatókönyvét. Mindezt úgy, hogy az NBF 2011-ben vett részt először ezen a gyakorlaton – a gyors siker így komoly elismerést jelent a hazai szakemberek számára.

A két gyakorlat összefonódását közvetlenül a valós élet indokolta, mondta el Zala Mihály, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke. Mint ahogyan a napjainkban zajló gázai konfliktus is jelzi, ma már nincsen „valódi" háború cybertámadások nélkül. Ma reggelig a palesztin oldalt támogató hackerek már 90 izraeli adatbázist töröltek le. Egy hadgyakorlat esetén ma már mindenféleképpen kell számolni a cybereseményekkel is, így minden szempont indokolta, hogy a válságkezelési és a cybertámadási NATO-gyakorlaton a lehető legszorosabb együttműködés valósuljon meg.
Ez olyannyira sikerült, hogy például amikor a CMX 12 forgatókönyve szerint informatikai támadás érte a hadgyakorlaton részt vevő tagállamokat, akkor ez a CC 12 gyakorlaton meg is történt és ott „le is játszották" az eseményt, s ennek hatásai már a CMX 12-ben is jelentkeztek. Példaképp említhető az a szimulált támadás, mely a hazai légiirányítási rendszert érte, és ennek eredményeként egy légi katasztrófa történt.

1595944866

A CMX 12 gyakorlaton alapvetően olyan események forgatókönyveit játszották végig, amelyek a valós világban is megtörténhetnek. Esetünkben egy, az Indiai-óceánon elhelyezkedő, mesterséges megosztással kialakult két ország közötti konfliktust modelleztek. Az egyik ország a NATO segítségére számíthatott, de a „rossz ország" is számos támogatót vonultatott fel mind a terrorszervezetek, mind a cyberhadviselés területén. A kialakult konfliktus során NATO-tagországokat ért terrortámadási kísérlet (Magyarországon a repülőgép-katasztrófa mellett egy HÉV-szerelvény ellen követtek el robbantásos merényletet), illetve cybertámadás. A következmények elhárításában és a kialakult helyzet kezelésében nemcsak a legmagasabb kormányszinten dolgoztak a szakemberek, hanem – idén először – a megyei védelmi bizottságok is fontos szerepet kaptak.

Fotók: Dévényi Veronika