Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A lakosság szolgálatában a honvédelem

Szöveg: Snoj Péter |  2012. november 19. 11:44

Az új fejlesztések mellett fontos törekvés, hogy a rendelkezésre álló és még megmenthető, megújítható, korszerűsíthető hadieszközöket a lehetőségek határáig élettartamukban meghosszabbítsuk – hangsúlyozta Hende Csaba honvédelmi miniszter november 19-én Gödöllőn.

Sajtótájékoztatóval egybekötött üzemlátogatást tett Hende Csaba honvédelmi miniszter a HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt. üzemében. A november 19-i eseményen bemutatták a cég legújabb fejlesztését, a víztisztító, arzénmentesítő berendezést. E szerkezet jeles példája annak, hogy a magyar hadiipar nemcsak a honvédséget, de a civil szférát, a lakosságot is szolgálja, hiszen a most bemutatott víztisztító berendezést Magyarország olyan régióiban fogják alkalmazni, ahol eddig nem sikerült megoldani a víz arzénmentesítését.

1595944863

„Az előttünk álló tíz év még az az időszak, amikor a Varsói Szerződés idejéből származó, a ‘70-es, illetve a ‘80-as években beszerzett haditechnikai eszközök mind nagyobb számban érik el élettartamuk végső határát. Ezért alakítottuk ki a Hadik-tervet, a hadfelszerelési iparkorszerűsítési tervünket, amelynek első eredményeivel ezekben a hetekben, hónapokban szembesülhetnek" – mondta a honvédelmi tárca vezetője.

Az említett eredmények kapcsán mutatták be a tájékoztatón a víztisztító és arzénmentesítő berendezést, amelynek összeállítását a sajtó munkatársai is megtekintették a sajtótájékoztatót követően. A saját fejlesztésű víztisztító berendezés rendszerbe állítása várhatóan 2013. június 30-ig fejeződik be. A konténerekbe csomagolt víztisztító és vízkiadó berendezéseket önkéntes védelmi tartalékos katonák fogják telepíteni az érintett településeken. Amíg az új fejlesztés termékei el nem jutnak a kellő helyekre, a honvédség lajtos kocsik bevetésével látja el tiszta vízzel azon településeket, ahol szükség van a víz szűrésére, arzénmentesítésére.

1595944863

A sajtótájékoztatót követően Molnár Attila, a HM Currus Zrt. igazgatója bemutatta a sajtó munkatársainak az üzemben javított, korszerűsített hadieszközök munkaállomásait és a fejlesztőmunkák során elért büszkeségeket.

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária