Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tálib foglyokat engedtek szabadon Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 8. 10:11

Tálib foglyokat engedtek szabadon Afganisztánban – jelentette be szeptember 7-én, szombaton az iszlámábádi külügyminisztérium.

Hivatalos források szerint a lépés a remélt afganisztáni békefolyamat felgyorsítását, az afgán kormány és a tálibok közötti megbékélés előmozdítását szolgálja. Pakisztán afganisztáni kérésre ebben közvetítői szerepet tölt be.

A hét tálib fogoly szabadon bocsátására azt követően került sor, hogy a közelmúltban Iszlámábádban a pakisztáni vezetőkkel folytatott tárgyalásokat Hamid Karzai afgán elnök. Karzai megerősítette: Kabul szerint Pakisztán kulcsszerepet tölt be az afganisztáni béke helyreállításában. Az afgán államfő Pakisztán támogatását kérte a tálibokkal való béketárgyalások tető alá hozására.

A szabadon bocsátott foglyok között olyan tálibok is vannak, akik korábban az afgán kormányzat elleni támadások szervezői, illetve irányítói közé tartoztak. Megfigyelők szerint ezért fennáll a veszélye annak, hogy ismét a tálib ellenállást erősíthetik majd.

Kabulban ennek ellenére üdvözölték a pakisztáni lépést. Afgán hivatalos személyiségek annak a remények adtak hangot, hogy az intézkedés előmozdíthatja a nemzeti megbékélés folyamatát.