Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több tucatnyian meghaltak a kurd fegyveresek és a dzsihadisták közötti harcokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 1. 16:02

Szíriai kurd fegyveresek elfoglalták az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges csoport több állását Szíria északi részén, az összecsapásokban negyvenkilenc ember életét vesztette – jelentette július 31-én, csütörtökön egy ellenzéki szervezet.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű civil szervezet tájékoztatása szerint a harcok a török határ közelében fekvő, Ain-al-Arab nevű kurd enklávéban zajlottak szerdán. Az összetűzésben a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia tizennégy tagja halt meg, az IÁ ennél súlyosabb veszteségeket szenvedett, a szervezet harmincöt harcosa vesztette életét. A beszámoló szerint több tucatnyian megsebesültek.

A harcok végeztével a kurd fegyveresek átvették az ellenőrzést több, korábban a szélsőséges csoport irányítása alatt álló magaslat felett. Ellenzéki források szerint jelenleg „nyugodt" a helyzet.

Az OSDH arról számolt be, hogy ezzel párhuzamosan az ország keleti részében is összecsapások törtek ki, itt egy szunnita törzs harcosai csaptak össze a korábban Iraki és Levantei Iszlám Állam néven ismert milícia tagjaival.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 170 ezret.