Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együtt újítják fel az első világháborús katonai temetőt

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. augusztus 1. 15:17

Együttműködési megállapodást írt alá a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály, valamint a Lengyel Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács, illetve a Kis-Lengyelországi Vajdasági Hivatal a limanowai 368-as számú első világháborús katonai temető közös felújításáról július 31-én, csütörtökön, Krakkóban.

A Jabloniec dombon álló nemzetközi katonai temető a győztes limanowai csata emlékét őrzi, amely során az osztrák–magyar csapatok megállították, és a Dunajec folyó mögé vetették vissza a Krakkó irányába áttörni készülő orosz csapatokat 1914. november 28. és december 18. között. A magyar katonák helytállása alapvetően hozzájárult az egész hadművelet végső sikeréhez.

A megállapodás – amit magyar részről dr. Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály főosztályvezetője írt alá – azt a célt tűzte ki, hogy a csata fő helyszínén álló katonai temető méltó, újszerű állapotban várja a 2014 decemberében esedékes centenáriumi megemlékezéseket. A felújítási munkálatokat a tervek szerint a három szerződő fél közösen, egyenlő arányban finanszírozza.

1595976366