Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új taggal bővült a NATO Katonai Bizottság Brüsszelben

Szöveg: Rózsa Tibor ezredes |  2016. május 27. 17:25

Első alkalommal vett részt Montenegró képviselője a NATO Katonai Bizottság ülésén Brüsszelben. A NATO külügyminiszterei május 19-én írták alá a csatlakozási szerződést Montenegróval, amellyel a csatlakozási eljárás hivatalosan is megkezdődött. Ezt követően Montenegró minden ülésen meghívottként vesz részt, hiszen szavazati joggal még nem rendelkezik, de élve tanácskozási jogával, kifejezheti véleményét a napirenden lévő témákkal kapcsolatban.

Petr Pavel vezérezredes, a Katonai Bizottság elnöke üdvözölte Montenegró megbízott katonai képviselőjét, és kérte a nemzeteket, hogy minden támogatást adjanak meg a csatlakozási folyamat során.

Dragoslav Pumpalovic ezredes köszönettel vette a szívélyes fogadtatást, majd elmondta, hogy mindent megtesznek a teljes interoperabilitás elérése érdekében és aktívan hozzá kívánnak járulni a konszenzus építéshez.

1596014159

Pavel vezérezredes reagálásában elmondta, hogy az új erőre és lendületre szükség is lesz, hiszen a Wales óta felfokozott tempó a varsói csúcstalálkozó után sem csökken. A szövetség adaptációja a megváltozott biztonsági helyzetre tovább folytatódik.

Az elmúlt években Magyarország következetesen kiállt Montenegró csatlakozási szándéka mellett, amelynek folytatásaként a montenegrói katonai képviselet szoros együttműködést alakított ki az MH Katonai Képviselő Hivatallal a NATO eljárások és a Katonai Bizottság ügyrendjének tapasztalatai átvétele érdekében.

1596014159
CímkékNATO