Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

25 éves a Visegrádi Együttműködés

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. május 27. 16:19

Rendhagyó katonai fogadást tartottak május 25-én, szerdán, a déli órákban, a V4 soros elnökségét adó Cseh Köztársaság párizsi nagykövetségén. Első alkalommal fordult elő, hogy a Visegrádi Együttműködés (V4) országai (Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország) közös katonai fogadást tartottak egy harmadik országban.

Az esemény megszervezéséhez az alkalmat a Visegrádi Együttműködés aláírásának 25. évfordulója adta, melynek közös megünneplése érdekében szervezte meg – magyar kezdeményezésre – a négy ország véderőattaséja a rendhagyó fogadást.

Az eseményen ünnepi beszédet mondott Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter, aki korábban személyesen még nem vett részt haderőnapi fogadáson. A rendezvényen köszöntőt mondtak a V4 országok nagykövetei, a vendégek között pedig jelen voltak az EU és NATO, valamint a partner országok véderőattaséi, illetve több európai ország nagykövete is.

1596014158

A francia Védelmi Minisztérium és a francia haderő részéről számos magas rangú, vezető beosztású tábornok és főtiszt jelent meg, jelentős mértékben kifejezve érdeklődésüket a V4 együttműködés katonai szegmensének fejlődésével kapcsolatban.

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter beszédében méltatta a jelenlegi biztonsági helyzetben a V4 országok figyelemre méltó nemzetközi katonai szerepvállalását, hangsúlyozta az európai nemzetek közötti szolidaritás fontosságát, Magyarország vonatkozásában pedig külön is kiemelte a huszár hagyományokra épülő francia-magyar együttműködés jelentőségét.

1596014158

A Visegrádi Együttműködés alapítására a Visegrádi Nyilatkozatot aláírásával 1991. február 15-én került sor Lengyelország, Magyarország és az akkori Csehszlovákia részvételével. A Visegrádi Együttműködés 1993-ban Csehszlovákia kettéválásával vált négytagúvá. Az együttműködés célja a négy közép-európai ország gazdasági, diplomáciai és politikai érdekeinek közös képviselete, esetleges lépéseinek összehangolása.

A V4 katonai együttműködése ez idáig különösen az EU Harccsoport (Battle Group) 2016. 1. félévi váltásának biztosításában, illetve az európai menekültválság katonai feladatainak V4 körben történő koordinálásában csúcsosodott ki.