Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb erőszakcselekmények Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 29. 15:00

Újabb merényleteket követtek el június 28-án, kedden Irakban, a támadásokban nyolcan életüket vesztették, hárman pedig megsebesültek.

A legtöbb áldozatot követelő rajtaütést a Bagdadtól mintegy 60 kilométerre északkeletre lévő Baakúba város közelében követték el. Fegyveresek megtámadtak egy katonai ellenőrzőpontot, ahol öt katona és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnya ellen harcoló as-Sahva milícia egyik tagja halt meg.

Ismeretlen lázadók ezzel párhuzamosan tüzet nyitottak egy autóra a várostól 25 kilométerre, a gépjármű két utasa életét vesztette.

Hétfőn az Egyesült Államok bejelentette, hogy 4,8 milliárd dollár (1,06 ezer milliárd forint) értékben 24 darab Apache típusú támadó helikoptert fog szállítani az országnak, hogy a kormányerők hatékonyabban felvehessék a harcot a lázadókkal, akik a nyugat-iraki Anbár tartományban az utóbbi időben több települést is hatalmukba kerítettek.

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint a tavalyi év során csaknem kilencezren, január eleje óta pedig több mint nyolcszázötvenen vesztették életüket a közel-keleti országban erőszakcselekmények következtében.

Megfigyelők szerint az erőszak elharapódzásában szerepet játszik a szomszédos Szíriában folyó polgárháború, amely az iraki társadalmat is megosztja, s felerősítette a vallási ellentéteket a szunniták és a síiták között.