Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látogatás a forró területen

Szöveg: Dr. Láda Mónika főhadnagy |  2010. december 9. 5:30

A magyar műveleti század egy hónappal ezelőtt települt ki az észak koszovói Mitrovicë/Mitrovicától néhány kilométerre lévő Camp Nothing Hillbe. A térség „forró területnek” számít, az évekkel ezelőtti atrocitások után döntött a KFOR főparancsnoka a folyamatos katonai jelenlét mellett.

A KFOR misszió legészakibb táborában a négy többnemzeti harccsoport műveleti századai rotációban, havonta váltják egymást. Az eredetileg nyugati többnemzeti harccsoport alárendeltségében lévő magyarok nem első alkalommal szolgálnak Nothing Hillben, minden váltásra legalább egyszer sor kerül. Ezúttal a lengyeleket váltotta a magyar század.
Eredetileg december 6-án települt volna vissza a magyar lövész század a Pejë/Peč mellett lévő Villaggio Italia nemzetközi katonai táborba, azonban a december 12-i választások miatt tovább maradnak a térségben.

Nothing Hill-i szolgálatuk befejezéséhez közeledve, a századot meglátogatta Carlo Emiliani ezredes a KFOR Nyugati Többnemzeti Harccsoportjának új parancsnoka (Multinaitonal Battle Group-West, MNBG-W), Boris Rutar alezredes, a MNBG-W parancsnokhelyettese és Angelo Del Lungo alezredes, az olasz manőver zászlóalj parancsnoka. A delegációt Kanyó László alezredes, a magyar KFOR Kontingens parancsnoka kísérte el Nothing Hillbe. Csönge Péter főhadnagy, a magyar század parancsnoka jelentett a műveleti század létszámáról, szervezetéről, technikai eszközeiről, fegyverzetéről és a felelősségi körzetébe tartozó feladataikról. Ezt követően bemutatta a tábortól mintegy harminc kilométerre lévő legforgalmasabb határállomást, amely Koszovót Szerbiával köti össze.

A többségében szerbek lakta területen ezt a GATE-1-nek nevezett átkelőt használják a helyiek, ha az anyaországba akarnak eljutni. Az átkelő gyakran tüntetések helyszíne is. A magyar műveleti század megfigyelőpontokat működtet, és folyamatosan figyelik a határ koszovói oldalának forgalmát. Ugyancsak a magyarok feladata a jelenlétfenntartó járőrözés, amelybe beletartozik a figyelőpontok telepítése

valamint a meghatározott objektumok és műtárgyak ellenőrzése. Közös járőrfeladatot hajtottak végre szerb katonákkal a határ mentén és felelősségi körzetükön belül a koszovói rendőrökkel (EULEX). Szolgálatukat négy szlovén katona segíti, akik tolmácsként kísérik a járőröket. Néhányan a magyar katonák közül is beszélik a nyelvet. Feladatuk még a tábor őrzésvédelme és a KFOR északi többnemzeti harccsoport számára biztosítani egy azonnali reagálású szakaszt (QRF).

„Észak-Koszovó szerb lakta területei még ma is érzékeny pontja az országnak, ezért a december 12-i választások során fokozzák a KFOR jelenlétét a térségben" – mondta Benkó Norbert főhadnagy, a műveleti század parancsnokhelyettese. A kitelepülés befejezéséhez közeledve pedig hozzátette, hogy a század most önállóan hajtja végre szolgálati feladatait, teljes felelősséggel vezeti a tábort. Meg kell felelni azoknak az elvárásoknak, amit egy KFOR katonával szemben támasztanak mind az elöljárók mind a helyi lakosok.
Látogatásuk végén Carlo Emiliani ezredes elismerően nyilatkozott a magyar katonák munkájáról és további nyugodt szolgálatot kívánt.

 

Fotó: a szerző és Tóth László