Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátokat találtak a híd pillérjénél

Szöveg: Szűcs László |  2010. december 9. 5:25

A tűzszerészek munkáján is jól látható, hogy beállt a tél és leesett az első hó. A 48. héten, azaz november 28. és december 5. között ugyanis már csak 19 bejelentést kaptak. Ezek közül tíz esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2076 bejelentést kaptak.

November 30-án, Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúrról kapták a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei, amely szerint a Kossuth téren található polgármesteri hivatal előtti járdán valaki otthagyott egy, a második világháborúból származó robbanószerkezetet. A Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr a helyszínen megállapította, hogy az ismeretlen személy egy 105 milliméteres, repeszromboló gránátot hagyott az aszfalton. A gránát olyan rossz állapotban volt, hogy a közelben kijelölt helyen meg kellett semmisíteni. Azt sajnos azóta sem sikerült kideríteni, hogy ki hagyta a robbanószerkezet a polgármesteri hivatal előtt.

December elsején a főváros XIX. kerületébe, a Hoffer Albert utcába riasztották a tűzszerészeket, mivel a bevásárlóközpont mögötti zárt, ipari területen, földmunkálatok közben egy világháborús robbanószerkezetet találtak. A 81 milliméteres, német gyártmányú aknavető gránátot a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a központi gyűjtőbe szállította.

December 2-án ugyancsak Budapesten akadt dolguk a tűzszerészeknek, de ezúttal a II. kerületben. A Margit-híd negyedik pillérének ellenőrzése közben a búvárok több, a második világháborúból származó robbanószerkezetet hoztak a felszínre. A Vörös Mihály főhadnagy vezetésével helyszínre érkezett járőr tizenöt darab, 81 milliméteres aknavetőgránátot, valamint nagyjából tíz kilogrammnyi égőgyújtőt szállított a központi gyűjtőbe.

December 3-án a Pest megyei Dabas-Gyónról érkezett a bejelentés a tűzszerészekhez, amely szerint a település egyik magánházának udvarán világháborús robbanószerkezeteket találtak. A Gelencsér Imre törzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy a földmunkák során egy 100 milliméteres, gyakoroló repeszromboló gránátot, valamint egy 122 milliméteres repeszromboló gránátot találtak. A robbanószerkezeteket a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

December 5-én Dunaújvárosba is ki kellett vonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a Kőműves utcában, az egyik lakáshoz tartozó pincében – a bejelentés szerint – világháborús lőszereket találtak. A Szalai Attila zászlós vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy mindössze üres hüvelyek kerültek elő, amelyeket a központi gyűjtőbe szállítottak.