Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lelőtt két NATO-katonát egy afgán egyenruhás merénylő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 27. 11:36

NATO-katonák egy csoportjára tüzet nyitott március 26-án, hétfőn Afganisztán déli részén egy afgán katonai egyenruhát viselő merénylő. A támadásban két katona meghalt.

Jason Wagonner, a közép-ázsiai országban állomásozó nemzetközi haderő (ISAF) szóvivője elmondta, hogy a támadót lelőtték. Az áldozatok nemzetiségét nem közölte.

Egy nyugati tisztviselő tájékoztatása szerint a merénylet a Hilmend tartományban, a laskargáhi NATO-bázison történt. Egy magas rangú afgán biztonsági tisztségviselő viszont úgy tudja, hogy egy amerikai irányítás alatt álló tartományi újjáépítési csoport bázisán követték el a támadást.

Az újabb két áldozattal 13-ra emelkedett azoknak a külföldi katonáknak a száma, akiket idén öltek meg az afgán fegyveres erők kötelékeiben szolgáló társaik.

A hétfői támadás két héttel azt követően történt, hogy egy amerikai katona válogatás nélkül agyonlőtt 16 afgán civilt és megsebesített hat másikat. Az ámokfutó, a 38 éves Robert Bales őrmester március 11-én éjjel Kandahár tartományban elhagyta bázisát, és két faluban válogatás nélkül gyilkolt. Előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés címén emeltek vádat ellene az amerikai katonai hatóságok.