Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Levegőbe emelkedett a Jak-130-as

Szöveg: JETfly |  2009. június 8. 8:56

A közelmúltban hajtotta végre első felszállását az orosz légierő által rendelt 12 darab Jak-130-as egyik gépe. A Szokol Repülőgépgyárban a sikeres tesztrepülés után a gép készen áll az átadásra.

A feladatot két tesztpilóta, Roman Taszkajev és Szergej Kara hajtotta végre. A sikeres, 32 perces repülés során a gépszemélyzet tesztelte a repülőgép stabilitását és irányíthatóságát, valamint fel- és leszálló paramétereit. A jelentés szerint minden rendszer kifogástalanul működött.

Az új generációs Jak-130-as harci kiképzőgépet a Jakovlev tervezőiroda (az Irkut Corporation leányvállalata) fejlesztette ki. Az összeszerelésre az Irkutszk, valamint a Nyizsnyij Novgorod-ban található Szokol repülőgépgyárakban került sor.

A Jak-130-ast választotta az orosz légierő az előkészítő és haladó repülőgép vezető képzés alaptípusának. A gépet a pilóták repülő- és harci képzésére, valamint légi és földfelszíni célok normál és bonyolult időjárási viszonyok közötti megsemmisítésére fejlesztették ki. A teljes harci terhelés a 9 felfüggesztési ponton elérheti a 3000 kg-ot.

A fejlett aerodinamika, a fedélzeti új generációs avionika, a legújabb repülőgép rendszerek és a hajtómű a következőket biztosítják:

-a kiképzési és harci alkalmazás magas hatásfokát
-legmagasabb szintű repülésbiztonságot
-repült órára, valamint a javítási időszakokra jutó alacsony költségeket

A Jak-130-as repülési teljesítménye és manőverező képessége megközelíti a modern harci gépek képességeit hangsebesség alatt. A Jak-130 az orosz légierő kulcsfontosságú kiképzési eszköze, ami magában foglalja az integrált objektív ellenőrző rendszert, számítógép alapú kiképzési tanfolyamot, valamint az alap és teljes értékű (harci) szimulátorokat.