Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Líbia az ENSZ-alapokmány megsértésével vádolja a NATO-t

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 11. 20:36

Bagdadi Mahmúdi líbiai miniszterelnök kedden az ENSZ főtitkáránál tiltakozott az országa elleni NATO-bombázások miatt, a világszervezet alapokmányának megsértésével vádolva az észak-atlanti szövetséget. A JANA hivatalos líbiai hírügynökség jelentése szerint a líbiai tisztségviselő Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár mellett Jeórjiosz Papandreu görög kormányfőt is telefonon tájékoztatta a bombázások pusztító következményeiről.

A szövetség által végrehajtott légicsapások egyértelműen túllépnek az ENSZ-től kapott felhatalmazás keretein, emellett sértik a nemzetközi jogot és az ENSZ alapokmányát is – mondta Mahmúdi, aki “súlyos és hosszan tartó" jogsértésnek, továbbá a líbiai nép elleni agressziónak minősítette a NATO műveleteit.

A líbiai miniszterelnök telefonbeszélgetést folytatott kedd éjjel Nikolaj Mladenov bolgár külügyminiszterrel is – közölte a hírügynökség, részleteket azonban erről a beszélgetésről nem közölt. A líbiai vezetés azután szánta el magát a telefonos diplomáciai lépésekre, hogy Tripolit este újabb robbanások sorozata rázta meg.

Szerda reggeli hírügynökségi beszámolók szerint a NATO légiereje parancsnoki központokat és kormányzati intézményeket támadott a líbiai fővárosban és környékén: előbbiek között volt a katonai hírszerzés egyik bunkere, utóbbiak között pedig találat érte a parlament, az állami tévé és rádió, valamint a líbiai hírügynökség épületét is.

Tripolit előző éjjel szintén súlyos légitámadása érte. Claudio Gabellini olasz tábornok, a NATO líbiai hadműveleteinek parancsnoka azonban kedden a katonai szövetség nápolyi parancsnokságán tagadta, hogy a szövetség támadásaival Moammer Kadhafi líbiai vezetőt venné célba, s azt állította, hogy “a NATO összes célpontja katonai" létesítmény.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa március közepén határozatban hatalmazta fel a nemzetközi közösséget minden olyan lépés megtételére, amely a líbiai lakosság védelméhez szükséges. Az intervenció ehelyett olyan műveletté vált – írja jelentésében a kínai hírügynökség -, amelynek célja, hogy a lázadó erőknek segítsenek megdönteni a világszervezet által mindmáig elismert líbiai kormányt.

CímkékENSZjogNATO