Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Líbia – Heves harcok Kadhafi szülővárosában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 2. 18:53

Heves harcok voltak október 1-jén szombaton a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) csapatai és a Moammer Kadhafi bukott líbiai vezetőhöz hű erők között Szirt városában. Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió jelentése szerint a városközpontban a Kadhafi-erők elbarikádozták magukat és elkeseredett ellenállást fejtenek ki. Nehezítik az ÁNT-csapatok helyzetét a háztetőkről támadó orvlövészek, akik a menekülő civileket sem kímélik.

Az esetleges áldozatokról nem áll rendelkezésre megbízható információ. A város nyugati felébe bejutott vöröskeresztesek csoportja a polgári lakosság „nagyon rossz" körülményeiről számolt be, a lakosság nem csak a Kadhafi-harcosoktól szenved, de híján van az ivóvíznek és az élelmiszernek is.

Időközben az ÁNT cáfolta, hogy elfogták volna Kadhafi szóvivőjét, Músza Ibráhimot – jelentette szombaton tanácsi forrásokra hivatkozva az al-Dzsazíra. Állítólag sikerült a volt szóvivő néhány hozzátartozóját elfogni, de nem magát Ibráhimot, akit továbbra is keresnek.

Csütörtökön az ÁNT parancsnokai arról számoltak be, hogy a „miszrátai forradalmárok" az ország északi részén elfogták az ezredes szóvivőjét.

Szombaton Tripoliban leszállt a török légitársaság Isztambulból érkezett gépe. Ezt tekintik a líbiai fővárosban landoló első nemzetközi kereskedelmi járatnak Kadhafi augusztusi elűzése óta.

Diplomaták szerint a polgári légitársaságok és a hivatalos delegációkat szállító repülők bejuthatnak az ország légterébe, amennyiben időben tájékoztatást adnak a járat adatairól, hogy elkerüljenek egy esetleges NATO-támadást.

CímkéklövészNATO