Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Líbia után Szíria következhet?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 24. 15:29

Figyelmeztetést intézett Szíriához John McCain amerikai republikánus szenátor október 23-án, vasárnap, mondván, hogy a líbiai misszió végével a NATO fontolóra veheti, hogy megvédje a szíriai polgári lakosságot.

„Most, hogy a líbiai katonai műveletek befejeződnek Líbiában, ismét előtérbe kerül, hogy milyen gyakorlati katonai műveletek merülhetnek fel a szíriai polgári lakosság megvédésére" – mondta a szenátor a jordániai Világgazdasági Fórumon.

Barack Obama amerikai elnök kormányzata viszont világossá tette korábban, hogy nem hajlik a katonai beavatkozásra Szíriában, amely Irán közeli szövetségese.

„Az Aszad-rezsim nem hiheti, hogy tömeggyilkosságot követhet el. Kadhafi beleesett ebbe a hibába – és ezzel mindent elveszített" – mondta McCain, a megdöntött líbiai vezetőre utalva, akit a héten a felkelők elfogtak és megöltek.

„Az iráni vezetés is jobban tenné, ha megfogadná a hasonló tanácsot" – figyelmeztette Teheránt.

1595926513
Az nem volt egyértelmű, hogy az arizonai szenátor amerikai vagy NATO katonai beavatkozásra utalt Szíriában, ahol az elmúlt hét hónap zavargásaiban az ENSZ adatai szerint mintegy három ezren veszítették életüket.

Mindazonáltal Szíriában nem jön számításba Líbiához hasonló katonai művelet, Washington és szövetségesei vonakodnak attól, hogy egy másik, zavargások sújtotta arab országban is beavatkozzanak. Attól is tartanak, hogy Aszad megdöntése az egész régióban zűrzavaros állapotokat teremtene.

Szíria földrajzi és politikai értelemben is kulcsszerepet tölt be a Közel-Keleten, öt olyan országgal határos, amelyekkel közös vallási és etnikai kisebbségei vannak. Egy destabilizálódott Szíria felforgathatja az egész térséget.

McCain figyelmeztette Iránt a washingtoni szaúdi nagykövet állítólagos merényletterve miatt is.

„A washingtoni szaúdi nagykövet megölésére szőtt összeesküvésük ismételten emlékezteti az amerikaiakat a rezsim jelentette fenyegetésre, arra, hogy hogyan ölnek meg amerikaiakat Irakban és Afganisztánban, miként támogatnak erőszakot alkalmazó csoportokat a térségben, hogyan destabilizálnak arab országokat, támogatják az Aszad-rendszert, atomfegyvert akarnak, és lábbal tiporják az iráni nép méltóságát" – mondta a szenátor, hozzáfűzve, hogy senki se tegye próbára az amerikaiak türelmét.