Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lőszerek konténerek és gránátok kerültek elő a Dunából

Szöveg: Szűcs László |  2011. március 9. 6:01

A kilencedik héten, azaz február 27. és március 6. között huszonegy bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül tizenhárom esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 172 bejelentést kaptak.

Március 1-jén a Győr-Moson-Sopron megyei Gönyüről kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a Duna alacsony vízállása miatt, feltételezhetően második világháborús robbanószerkezeteket találtak a folyón partján sétálók. A Szollár Norbert főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr az iszapból összesen egy kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert gyűjtött össze, amelyeket a közelben kijelölt robbantási területen meg is semmisített.

Ugyanezen a napon a Pest megyei Szadán is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel az Aranyhegy úton, árokásás közben egy 82 milliméteres repesz-aknavetőgránátot találtak. A Pozderka Attila főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy a szerkezet nem tartalmaz robbanóanyagot, így a veszélytelen gránátot a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Március 2-án a Fejér megyei Kápolnásnyékről érkezett a telefonhívás az alakulat tűzszerész ügyeletére, hogy a 7-es számú főút mellett, építkezés közben világháborús robbanószerkezetre bukkantak a munkások. A Gelencsér Imre törzsőrmester vezette járőr a megjelölt helyszínen egy 80 milliméteres, magyar gyártmányú légvédelmi repeszgránátot talált, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisített.

1595915170
Szintén március 2-án Budapesten, a Ferihegyi repülőtéren, felújítási munkálatok közben került elő egy FRAG–20-as típusú, amerikai gyártmányú repeszbomba, melyet a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a helyszínen hatástalanított, majd a központi gyűjtőbe szállított.

Március 3-án a fővárosban, a Margitszigeten, a Margit-híd felújítása közben, kotróhajó hozott a felszínre két, német gyártmányú utánpótlás konténert a Dunából. Az egyik üres volt, ám a másikban 102 darab német gyártmányú kézigránátot, egy darab, 81 milliméteres, magyar gyártmányú köd aknavetőgránátot, három darab, 150 milliméteres, német gyártmányú repeszromboló gránátot valamint gyutacsokat és gyújtószerkezetet talált a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette tűzszerész járőr. A világháborús harci eszközöket a tűzszerészek központi gyűjtőbe szállították.

Ugyanezen a napon ismét ki kellett vonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek a Ferihegyi repülőtér épülő A2-es termináljához is, mivel a munkálatok közben egy 50 kilogrammos, magyar gyártmányú bomba került elő. A robbanóeszköz nem tartalmazott gyújtószerkezetet, így a Gelencsér Imre törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Március 5-én a főváros XVII. kerületéből, a Zsigmond utcából kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a lakóházaktól mindössze háromszáz méterre, az erdős területen egy 88 milliméteres, német gyártmányú légvédelmi repeszgránátot találtak az arra járók. A veszélyes szerkezetet az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Március 6-án a Pest megyei Dunavarsányba is ki kellett vonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a Duna alacsony vízállása miatt, a parton sétálók egy világháborús robbanószerkezetet vettek észre az iszapban. A 80 milliméteres, magyar gyártmányú aknavetőgránátot a Gelencsér Imre törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.