Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lőszereket találtak az egykori temetőben

Szöveg: Szűcs László |  2010. július 5. 14:04

A 26. héten, azaz június 28. és július 4. között hetven bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül huszonegy esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1111 bejelentést kaptak.

A felújítás alatt álló Margit-hídhoz kellett kivonulniuk június 29-én a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A munkálatok közben ugyanis több, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak a munkások. Az Érsek János törzsőrmester vezette járőr a helyszínen összesen hat darab 75 milliméteres, német gyártmányú, páncéltörő lőszert, valamint egy 120 milliméteres tüzérségi lövedék stabilizátor szárnyát találta meg, melyeket a központi gyűjtőbe szállítottak.

Ugyanezen a napon Somogy megyei Nagybajomban is akadt dolga az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerész járőrnek. A Kossuth Lajos utcában található Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola udvarán, földmunkálatok közben, ugyanis egy 76 milliméteres repeszlőszert találtak. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Szintén június 29-én Celldömölkre is ki kellett vonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a Széchenyi utcában található egykori szovjet temetőben, exhumálás közben, egy két darab világháborús kézigránát és mintegy két kilogrammnyi, 7,62 milliméteres gyalogsági lőszer került elő. Az Érsek János törzsőrmester vezette járőr a megtalált világháborús eszközöket a központi gyűjtőbe szállította.

Június 30-án, a Pest megyei Szigetújfalun, a Buda közben árokásás közben bukkantak világháborús robbanószerkezetre. Legalábbis ezt hitték a munkások, akik természetesen azonnal értesítették a Magyar Honvédség tűzszerészeit. A Zsolnay Gábor főhadnagy vezette járőr a helyszínen viszont megállapította, hogy mindössze egy, robbanószerkezethez nagyon hasonlító rozsdás vasdarab került elő. A szaknyelven nem robbanótestnek hívott „leletet" a tűzszerészek elszállították a helyszínről.

Ugyanezen a napon a Fejér megyei Seregélyesről is érkezett egy telefonhívás a tűzszerész ügyeletre. A bejelentés szerint, a Bethlen Gábor utcában, árokásás közben világháborús bombát találtak. A Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy szovjet gyártmányú, száz kilogrammos, FAB–100-as típusú rombolóbomba került elő, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Július 3-án a Fejér megyei Csákvár és Lovasberény között, a két település közötti tájvédelmi terület határán, egy jelzőtábla tövében bukkantak világháborús eszközökre az arra járók. A Strak Vince törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr összesen három kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert, valamint két kézigránátot talált a megjelölt területen. A robbanószerkezeteket a központi gyűjtőbe szállították.