Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ma robbantják fel a Balatonban talált úszóaknát

Szöveg: Szűcs László |  2011. augusztus 5. 10:03

A sötétedés miatt a Magyar Honvédség tűzszerészei augusztus 4-én, csütörtökön este már nem tudták felrobbantani azt a 250 kilogrammos, második világháborús víziaknát, amelyet szerdán találtak a horgászok a Balatonban, Sajkod határában, a nádasban. A robbanószerkezetet a tervek szerint pénteken, a déli órákban semmisítik meg.

Hajdu Gábor mérnök ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: csütörtökön arra volt lehetőségük, hogy az úszóaknát a Balatoni Vizirendészet segítségével a parttól mintegy három kilométerre kivontatták, és a tó fenekére süllyesztették. A robbantásra a tervek szerint ma (augusztus 5-én, pénteken), a déli órákban kerül sor. A hatástalanítás idejére a Balatonon a vízi forgalmat, mintegy három kilométeres körben leállítják majd.

A speciális NONEL-rendszerű (azaz nem elektronikus indítású) robbantást az alakulat búvár tűzszerészei – Vörös Mihály főhadnagy vezetésével – készítik elő és hajtják végre – mondta az alakulat parancsnoka, akitől megtudtuk azt is, hogy ilyen úszó aknával eddig még nem találkoztak a tűzszerészek. Az eszköz felépítését és működési elvét természetesen ismerik, hiszen a kiképzés során tanulják, de valós körülmények között még nem kellett hatástalanítaniuk.

A 250 kilogrammos szerkezet egyébként azért veszélyes, mert mintegy 60 kilogrammnyi robbanóanyagot tartalmaz. Tizenöt darab gyújtószerkezetéből kettő még ép, emiatt hatástalanítása kifejezetten veszélyes – emelte ki Hajdu ezredes, hozzátéve: a munkában az ezred több mint tíz katonája vesz részt.

A második világháború során ilyen úszóaknából nagyon sokat telepítettek az ország folyóvizeibe és a Balatonba is. A harcok befejezését követő aknamentesítések során a robbanószerkezetek többségét megtalálták és hatástalanították, de a mostani eset is jól mutatja, hogy lehetnek még aknák az ország vizeiben – mondta Hajdu Gábor ezredes.