Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-amerikai megbeszélés

Szöveg: MH HTP | Fotó: a katonai szervezet felvételei |  2022. december 7. 16:08

A Magyar Honvédség Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság (MH HTP) delegációja kétoldalú megbeszélést folytatott le az Amerikai Egyesült Államok Egyesített Vezérkar J7 Csoportfőnökség képviselőivel december 6-án, Suffolkban.

htpusanyito

A delegációt dr. Sticz László vezérőrnagy, az MH HTP parancsnoka vezette. Magyar részről a megbeszélésen részt vett még dr. Boldizsár Gábor ezredes, a Magyar Honvédség US JS J7 összekötőtisztje, illetve Szabó Bence százados, az MH HTP Hadviselésfejlesztési Igazgatóság főtisztje is. A szakértői megbeszélés előtt dr. Sticz László vezérőrnagyot Jerry F. Prochaska vezérőrnagy, a US JS J7 parancsnokhelyettese személyes találkozón fogadta és nagyrabecsülését fejezte ki a kiemelkedő magyar-amerikai együttműködéssel kapcsolatban.

Az office callt követő megbeszélésen dr. Sticz László vezérőrnagy bemutatta az amerikai partnereknek a 2022. november 1-én megalakult MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokságot, annak felépítését és feladatrendszerét, majd a delegáció részletes tájékoztatást kapott a US JS J7 szakértőitől az MH HTP számára releváns szakterületekről és projektekről.

A megbeszélésen bemutatták a J7 által végzett hadijáték (wargaming) tevékenységet, a koncepciófejlesztést és kísérletezést, illetve az Amerikai Egyesült Államok által vezetett Többnemzeti Képességfejlesztési Kampányt (Multinational Capability Development, MCDC).

htpusa1

A megbeszélés lehetőséget biztosított az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokságnak a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolat további erősítésére, illetve további szakértői szintű együttműködések létesítésére a hadviselésfejlesztés, koncepciófejlesztés, hadijáték és egyéb, a Magyar Honvédség hosszú távú képességfejlesztését elősegítő tevékenységek területén.

htpusa2