Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

“Magyar Reggeli” a KFOR Főharcálláspontján

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. február 26. 8:34

Február 18-án, az alakulat részét képező Megelőző Egészségügyi Laboratórium parancsnoki átadás- átvételével befejeződött a személyi állomány váltása a Magyar Honvédség Õr-és Biztosító Zászlóaljnál (MH ÕBZ) Pristinában, az egy nappal korábban Szerbiától függetlenné vált Koszovói Köztársaság fővárosában.

A még január elején megkezdett átadás-átvétel folyamatában fontos mérföldkő volt, amikor a 18. váltás állománya január 20-án minden szolgálati helyen átvette a szolgálatok ellátását az átadóktól. A technikai eszközök és felszerelések, valamint a feladatok teljes vertikumának átvételét követte az átvevő parancsnok Megtért István alezredes és az átadó parancsnok Rédei Róbert alezredes közötti váltást rögzítő dokumentum aláírása, valamint a feladat ellátási készség műveleti területen való elérésének jelentése az elöljáró MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka felé.

A Koszovó műveleti területtel kapcsolatos naprakész hadszíntéri ismeretekről a NATO Monsban települt parancsnokságának állományából érkezett előadó tartott értékes szakmai tájékoztatót a katonáknak. A hadszíntéri ismeretket a katonák a feladataik ellátása során alkalmazzák, mivel a külső körülmények változása a katonák részéről is a figyelem, a szolgálat feszességének fokozását követeli meg. Ezért hangsúlyos a KFOR Főharcálláspont védelmének, és a tábor védelmének begyakorlása, amelyre az őr – és biztosító század, gyorsreagálású erőkbe bevont katonái készültek fel.

A napi szolgálatteljesítés feladatain túl a zászlóalj készül a KFOR Főharcálláspontján hagyományosan megrendezésre kerülő „Magyar Reggeli" rendezvényére. Gasztronómiai értékeinket készülünk ez alkalommal is bemutatni, a misszióban résztvevő más országok katonái részére, akik már előre is nagy érdeklődést mutatnak a rendezvényünk iránt. Ezúton is kívánunk a külszolgálat befejeztével hazautazott katonáknak jó pihenést, regenerálódást és sikereket az ezt követő szolgálati feladataikhoz, a szolgálatba lépett váltásnak pedig kitartást a műveleti területen előtte álló feladatokhoz.