Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Magyarországot híven szolgálom, hűséges honvédje leszek!”

Tartalékos katonák a déli határon (2. rész)

Szöveg: Markovits Szilvia törzsőrmester | Fotó: a szerző felvételei és archív |  2022. május 27. 9:54

A Magyar Honvédség tartalékos állománya elhivatottan és rendületlenül látja el déli határaink védelmének feszes szolgálatát. Hivatástudatuk, elszántságuk példaértékű, szolgálatuk nélkülözhetetlen segítség a hivatásos és szerződéses katonák számára. A tartalékos katonák korábban is kivették részüket határaink védelméből, de 2022. április 20-tól az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság hatáskörébe került a védelmi erők megszervezése és biztosítása az érintett határszakaszokon. Jelenleg az önkéntes műveleti tartalékos (ÖMT) és önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) katonák több, mint 300 fős létszámmal vesznek részt a feladatban. Interjúsorozatunk második részében olyanokkal beszélgettünk, akik már több éve szolgálnak tartalékos katonaként.

tartalekos3

„A hazának mindenkire szüksége van!”

Ollé Roland önkéntes műveleti tartalékos őrnagy szakmáját tekintve agrármérnök és gazdaságvédelmi szakreferens. 2017 decembere óta tartalékos katona, akkor területvédelmi tartalékosként ismerkedett a rendszerrel. 2019 márciusától kiemelkedő helytállásának köszönhetően átléphetett a műveleti tartalékosok közé. Már nem dolgozik polgári foglalkozásában, hanem támogató főtisztként oszlopos tagja az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, 68. Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóaljnak. Az alakulat Szolnokon és környékén tevékenykedik, így ő csak a „Tiszaparti Hatvannyolcasokként” emlegeti alegységét.

Rolandot általánosságban a közösségért való tenni akarás irányította a tartalékos katonai pályára, de mára szilárd elhivatottságából fakadóan Magyarország területi védelméért, a magyar emberek biztonságának megóvásáért ölti magára nap mint nap a katonai gyakorlót. Ennek, és a katonai eskü minden szavával azonosuló személyiségének eredményeként a déli határ már szinte összenőtt az életével.

Gyalogos járőrként kezdte a szolgálatát. Első alkalommal a kíváncsiság és a feladatorientáltság hajtotta a migrációs nyomás alatt álló területre. Véleménye szerint „a hazának mindenkire szüksége van, aki tenni szeretne a magyar emberekért” és a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosi (SÖTT), valamint az önkéntes katonai szolgálati (ÖKSZ) formák kaput nyitottak a fiatalabb generációknak is a katonaság felé.

Ollé Roland

A tartalékos őrnagy később gépkocsis járőr feladatokat látott el, majd a rutinjának, nagyfokú katonai ismereteinek és tapasztalatának elismeréseképp századparancsnoki feladatot kapott. Bevallása szerint minden beosztását ugyanolyan elszántsággal és töretlen lendülettel látta és látja el. Bármelyiket vállalná a jövőben is, mert mindegyik más formában tartogat számára kihívást. Mégis legnagyobb próbatételének a századparancsnoki feladatkört tartotta. Véleménye szerint ez a beosztás nagy felelősséggel jár, és olyan bizalmat élvez az elöljárók részéről, amelyért keményen meg kellett dolgoznia. Jelenleg váltásparancsnokként a mindennapi határrendészeti feladatokat koordinálja.

Elmondása szerint a tartalékos járőrök nagyon motiváltak, céltudatosan és szívvel-lélekkel látják el a szolgálatokat. A korábbi közös feladatok során (például járványhelyzet kezelése) a tartalékosok közül sokan bizonyították már rátermettségüket, így a csapat hamar összeszokott. A beszélgetés végén Ollé Roland tartalékos őrnagy azt is elmondta, hogy eddig csak titokban dédelgetett célkitűzése átkerülni hivatásos vagy szerződéses állományba.

„Gyorsan, hideg fejjel”

Kerny Zoltán önkéntes területvédelmi tartalékos zászlós 2019 tavaszán csatlakozott az önkéntes területvédelmi tartalékosokhoz. Azóta több mint harminc határszolgálatot teljesített. Jelenleg az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj tartalékos katonája. Elmondása szerint hosszú évekig szolgálta a hazát, többek között ezért döntött úgy, hogy jelentkezik területvédelmi tartalékosnak, de van egy sokkal különlegesebb oka is. Amikor épp nem katonai feladatait végzi, akkor judo egyesületében edzőként oktat tehetséges fiatal sportolókat. Viszont a Magyar Honvédség által szervezett versenyekre civil szervezetként nem tudtak nevezni. Ekkor jött a javaslat Krizsán Szabolcs százados, a Magyar Honvédség Sportszázad parancsnoka részéről: ha a sportolók belépnek az Önkéntes Tartalékos Rendszerbe, akkor jogosultakká válnak a honvédségi sportversenyeken való részvételre is. Így Zoltán és két versenyző – önkéntes területvédelmi tartalékosként - letette a katonai esküt.

A tartalékos zászlós szektorparancsnokként kezdte a határszolgálatait, végül 2021 szeptemberétől váltásparancsnokként segíti és irányítja a járőrök tevékenységét. Ez a beosztás nagy felelősséggel jár, mert minden szituáció azonnali reagálást igényel. A kerítés melletti szolgálatban szerzett tapasztalatai nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy gyorsan, hideg fejjel tudja kezelni az extrém eseteket is. Mielőtt megkezdte első szolgálatát, részt vett a határfelkészítő kiképzésen, amelyet nagyon hasznosnak tart, de a gyakorlatban szerinte sokkal nehezebb és sokrétűbb a feladat. Ennek ellenére azt tapasztalja, hogy a határhoz vezényelt területvédelmi tartalékosok felkészültek, könnyen alkalmazkodnak az új helyzetekhez és folyamatos fejlődés mellett maradéktalanul helytállnak.

Zoltán azt is elmondta, hogy bár a hazaszeretete és tenni akarása szerves részét képezi az életfelfogásának, egyáltalán nem gondolkodik abban, hogy a tartalékos rendszerből átlépjen hivatásos vagy szerződéses jogviszonyba. Ő az Önkéntes Tartalékosi Rendszerben találta meg a helyét és a célját, mert így rugalmasabban tudja szervezni az életét.

Kerny Zoltán
Kapcsolódó cikkek