Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már jövőre megkezdődhet az afganisztáni kivonulás?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 30. 6:42

A NATO európai főparancsnoka azt szeretné, ha Csehország több katonát küldene Afganisztánba a helyi katonaság és rendőrség kiképzésére, hogy azok képesek legyenek átvenni az ország ellenőrzését a NATO-tól. James Stavridis szerint ha minden jól alakul, elképzelhető, hogy a NATO már a jövő évben megkezdi kivonulását Afganisztánból.

“Az
afgánok kiképzése a NATO misszió sikere szempontjából kulcsfontosságú. Csehországnak nem kötelessége a létszám emelése, de ha megtenné, a NATO nagyon hálás lenne" – jelentette ki James Stavridis hétfőn Prágában azután, hogy Martin Barták cseh védelmi miniszterrel tárgyalt. A cseh képviselőház április közepén szavaz arról, hogy küldenek-e több katonát Afganisztánba. A kormány támogatja az elképzelést, de a baloldal ellenzi, így nehéz megjósolni, mi lesz a javaslat sorsa. “Remélem, hogy nem kerülünk bele abba a mintegy ötszázalékos csoportba, amely nem küld több katonát Afganisztánba" – jelentette ki újságírók előtt a cseh védelmi miniszter. Ha a cseh képviselőház áprilisban igent mond javaslatára, akkor a katonák az év második felében már el is utazhatnak Afganisztánba. A NATO európai főparancsnoka részvétét fejezte ki a hétfő reggeli moszkvai robbantásokkal kapcsolatban az orosz vezetőknek. “Ez az eset is a terrorizmus veszélyére figyelmeztet" – húzta alá Stavridis. “Világosan tudatosítja, hogy miért is vagyunk Afganisztánban" – tette hozzá Barták.

Stavridis szerint ha minden jól alakul, elképzelhető, hogy a NATO már a jövő évben megkezdi kivonulását Afganisztánból. A cseh kormány a közelmúltban javasolta, hogy afganisztáni egységét 55 emberrel és két radarállomással erősíti meg. Ebből 15 katona az afgán rendőrök kiképzésébe kapcsolódna be, míg 40-en a radarállomásokon szolgálnának egy lengyel támaszponton. A képviselőházi baloldal által ellenőrzött védelmi bizottság azonban a kormány javaslatát nem támogatta. Egy korábbi parlamenti döntés alapján Csehország az idén 535 katonát küld Afganisztánba. “A döntés most a képviselőház kezében van" – mondta március elején a cseh kormányfő. “A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy javaslatát a parlamentben elfogadtassa" – tette hozzá Jan Fischer.