Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mecsetrobbantás elkövetőit végezték ki Iránban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 30. 11:28

Iránban nyilvánosan kivégeztek szombaton három férfit, akiket bűnrészeseknek találtak a záhedáni síita mecsetben elkövetett pokolgépes merényletben. Az elítéltek felakasztását helyi idő szerint reggel hat órakor a mecset mellett hajtották végre.

Elmondta, hogy az illetőket már a merénylet előtt elfogták, de azt nem árulta el, hogy mikor.

A legutóbbi adatok szerint 25 halottja és több mint 120 sebesültje van a robbantásnak, amelyet a csütörtök esti ima idején követtek el Szisztán-Beludzsisztán tartomány székhelyén, nem messze az afganisztáni és a pakisztáni határtól. Több mint tíz év óta ez volt a legsúlyosabb merénylet az iszlám köztársaságban, amelyet hívők ellen követtek el.
A szaúdi tulajdonban lévő al-Arabíja televízió pénteken jelentette, hogy a merénylet elkövetőjeként az iráni-pakisztáni határtérségben működő szunnita lázadócsoportot, a Dzsundallah (Allah hadserege) jelentkezett. A szervezet állítását egyelőre nem lehet ellenőrizni.

Teherán szerint a Dzsundallahot Washington és London támogatja, jóllehet – ugyancsak az iráni vezetés szerint – a csoport az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozik. Egy vezető beosztású iráni tartományi tisztségviselő pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államok áll a merénylet mögött. Iráni vezetők gyakran vádolják az Egyesült Államokat és szövetségeseit azzal, hogy destabilizálni akarja az országot.

A washingtoni külügyminisztérium határozottan elutasította a vádat. “A lehető legkeményebben elítéljük ezt a terrortámadást. Mi a terrorizmus semmilyen megnyilvánulását sem támogatjuk Iránban" – szögezte le Ian Kelly külügyi szóvivő.

A robbantást két héttel az iráni elnökválasztás előtt és az első síita imám, Ali ünnepnapján hajtották végre a város második legfontosabb síita mecsetében. Az iráni média szerint a detonáció a mecset nagy részét romba döntötte. A tartományban háromnapos gyászt rendeltek el.