Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Medvéket fogtak az amerikai vadászok

Szöveg: JETfly |  2009. szeptember 11. 10:56

Az orosz légierő két Tu-95MSz típusú stratégiai bombázó repülőgépe tízórás őrjáratozási feladatot hajtott végre az Arktisz és a Csendes-óceán semleges vizei felett. Vlagyimir Dirk alezredes, az orosz légierő parancsnokának segédtisztje szeptember 10-én elmondta, hogy a távolsági repülőerők gépeit az amerikai légierő két, F-15 típusú vadászrepülőgépe kísérte.

Az orosz stratégiai bombázók 2007 óta hajtanak végre újra nagytávolságú őrjáratozási feladatokat, aminek köszönhetően 15 év után először haladta meg a távolsági repülőerők repülőszemélyzeteinek repült óraszáma a 80 órát. 2008 szeptemberében két Tu-160 típusú repülőgép hajtott végre átrepülést állomáshelyéről a venezuelai Libertador repülőterére, először használva ezzel egy külföldi állam repülőterét.

Oroszország stratégiai bombázó repülőgépeit semleges vizek felett végrehajtott őrjáratozásaik során, gyakran kísérik a NATO erők vadászrepülőgépei. 2009 májusában két Alaszkában állomásozó F-22 típusú vadászrepülőgépet emeltek a levegőbe, míg januárban szintén F-15-ösök kísérték az orosz bombázókat. Tették, teszik ezt annak ellenére, hogy az orosz gépek nem sértik más államok határait.