Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még egy francia katona meghalt Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 15. 8:06

Meghalt egy francia katona július 14-én, csütörtökön Afganisztánban – erősítette meg a francia elnöki hivatal az Ouest-France című regionális lap értesülését. Az Elysée-palota jelezte, hogy az előző nap megölt öt francia katonával ellentétben az újabb katona nem öngyilkos merényletben halt meg, hanem harc közben. A katonával lövés végzett, amikor afgán rendőrök és francia különleges erők közös ellenőrző akcióban vettek részt, s a csoportra lázadók támadtak.

A közlemény szerint Nicolas Sarkozy államfő mély megrendüléssel értesült arról, hogy egy tengerész kommandó francia tagja harc közben életét vesztette Alasay völgyében. A köztársasági elnök őszinte részvétét fejezte ki a családnak és a hozzátartozóknak.

Ezzel hetvenre emelkedett az Afganisztánban 2001 óta elesett francia katonák száma.

A hír azért is különös jelentőséget kapott Franciaországban, mert az államfő néhány órával korábban a nemzeti ünnep alkalmából rendezett hagyományos párizsi díszszemlét az afganisztáni öngyilkos merényletben előző nap megölt öt francia katona emlékének ajánlotta.

Sarkozy kedden az ázsiai országban tett villámlátogatásán jelentette be, hogy Franciaország 2012 végéig kivonja Afganisztánban szolgáló erőinek negyedét, vagyis mintegy ezer katonát.

Másnap egy öngyilkos merénylő öt francia katonát és egy afgán civil személyt megölt, valamint négy francia katonát és három afgán civilt megsebesített a Kabultól északkeletre lévő Tagabban.