Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kispuska-lövészet és túlélési gyakorlatok

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. július 15. 7:01

Negyvenkét katonai alapismereteket tanuló diák éli át első igazi honvédségi élményeit ezekben a napokban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi bázisán, a Honvédelmi Minisztérium Humánpolitikai Főosztály és az alakulat által szervezett KatonaSuli táborban. A tábor július 11-től július 16-áig tart.

A 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj részéről Fekete András főhadnagy kérdésünkre elmondta: a diákok között egyaránt vannak Debrecenből, Szolnokról, Miskolcról, Hajdúszoboszlóról, Tiszavasváriból és Baktalórántházáról érkezett tanulók, az átlag életkor 17 év. „Elsőre szokatlan volt számukra a rend, a fegyelem és a szigorúság, de jól veszik az akadályokat", tudtuk meg a főhadnagytól, aki elárulta: a szervezők semmiképpen sem laza, bulikkal teli diáktáborral várták a tanulókat, de természetesen az sem cél, hogy a fiatalok „darabokban menjenek haza". Így aztán a hangsúly az egyszerre érdekes, de egyben fizikai, szellemi és mentális kihívást jelentő feladatokra helyeződik. „A fizikai felkészültség persze eltérő, és a katonai alapismeretek tantárgyat is más ütemben tanulták a különböző iskolákban, így a szórás nagy. De mindenkinek igyekszünk lehetőséget biztosítani arra, hogy az elméletben megtanultakat a gyakorlatban is kipróbálhassa", emelte ki Fekete András.

A diákok hétfőn elfoglalták a táborhelyeket, kedden pedig tájékozódási gyakorlatokkal, térképismereti feladatokkal vette kezdetét az „éles" program, majd egy rövidebb menetgyakorlaton is részt vehettek a diákok. Ennek során a katonai menetalakzatokkal, mozgásformákkal ismerkedtek meg behatóbban. A szerdai nap első felében az álcázás, a menedékkészítés fortélyaiba kóstolhattak bele, illetve bizonyos túlélési technikákat is elsajátíthattak, valamint megtanulták, miként kell figyelőhelyet építeni. Csütörtökön délelőtt a kispuska-lövészetbe kóstoltak bele egy járőrverseny részeként: itt az egyes ellenőrző pontokon katonai jellegű feladatokat kellett végrehajtani. E körbe a sebesült hordágyon történő szállítása vagy a kézigránát-dobás éppúgy beletartozott, mint a gépkarabély szét- és összeszerelése, az íjászat vagy a „lajhármászás". A pénteki nap ígérkezik a hét legmozgalmasabbjának, itt ugyanis a Vekeri-tónál vízi átkelést kell majd végrehajtaniuk a diákoknak, szombaton pedig egy nagyszabású paintball-foglalkozás zárja a programot.