Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még nagyobb lett a hadsereg befolyása Észak-Koreában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 11. 6:01

Dél-koreai értesülések szerint Phenjan átalakította titkosszolgálatait, ami tovább növelheti a hadsereg befolyását az országban. Az öt állítólagos ügynökség korábban a hírszerzési feladatok mellett fegyverkereskedelemmel és valutahamisítással is szerzett pénzt az elszigetelt országnak.

Észak-Korea átalakította titkosszolgálatait, jelentette vasárnap a Yonhap dél-koreai hírügynökség. A Koreai Munkapárt irányítása alatt álló titkos ügynökségek közül kettőt állítólag feloszlattak és beolvasztottak a fegyveres erők által irányított titkosszolgálatok egyikébe.

Az átalakítás elemzők szerint tovább növeli a Kim Dzsong Il vezette hadsereg befolyását a kommunista országban. A Yonhap nevük elhallgatását kérő forrásai úgy értesültek, hogy ezzel párhuzamosan egy negyedik titkos ügynökség alkalmazottainak létszámát csökkentették Észak-Koreában.
Szöul tudomása szerint Phenjan négy vagy öt titkosszolgálatot működtet, ezek elsősorban Dél-Koreáról és a környező országokról gyűjtenek információkat. A hagyományos hírszerzésen túl a nemzetközileg elszigetelt Észak-Korea a titkos ügynökségeken keresztül szerez pénzt külföldön. A pénz fegyverkereskedelemből, illegális kábítószer-ügyletekből vagy valutahamisításból származik – állítja a dél-koreai egyesítési minisztérium.

Az észak-koreai haderő, amely most megszilárdította ellenőrzését a titkosszolgálatok felett, a világ egyik legnagyobb hadserege. A rezsim 1,2 millió katonát tart fegyverben, akiknek ellátása – Kim Dzsong Il észak-koreai vezető “szongun" politikájának köszönhetően – elsőbbséget élvez az ország szűkös erőforrásainak elosztásakor. A hadsereg kitüntetett szerepének oka, hogy a két Korea között nemzetközi jogi értelemben még mindig hadiállapot van, mivel háborújukat 1953-ban nem szabályos békeszerződés, csak fegyverszünet zárta le.

A Koreai-félszigeten feszültebbé vált a helyzet azóta, hogy április 5-én Észak-Korea felbocsátott egy rakétát. Phenjan állítása szerint műholdat állított pályára, de az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek meggyőződése, hogy valójában a hadászati rakétaprogram fejlesztését szolgáló kísérletet hajtott végre. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte a rakétakilövést, válaszul Észak-Korea atomprogramja újraindításával fenyegetőzött.