Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megbecsülik a magyar katonákat Afganisztánban

Szöveg: Soucz Ferenc fõhadnagy |  2009. március 26. 5:41

Hadzsi Akbár Barakzáj, a nemrégiben kinevezett bagláni kormányzó kezdeményezésére a USAID (United States Agency for International Development) pénzügyi támogatásával és szervezésében donorkonferenciát tartottak Pol-e Khomriban. A konferencia elsődleges célja az volt, hogy felkeltse a figyelmet a széles fejlesztési potenciállal rendelkező Baglán iránt.

Jelenleg a tartomány fellendülésén dolgozó szervezetek forrásai korlátozottak, ezért a konferencia szervezői azt remélik, hogy újabb donorok bevonásával a fejlődés felgyorsítható. Baglán fejlesztési tevékenységét a Tartományi Fejlesztési Tanács irányítja, amely havonta ülésezik, munkájában a szakminisztériumok helyi képviseletei, a nemzetközi szervezetek és a helyi NGO-k képviselői, valamint a magyar vezetésű PRT vesz részt.

1595885407
Hajji Akhbar Barakzai tartományi kormányzó közel egy órás nyitóbeszédében hangsúlyozta a koordináció fontosságát és szükségességét, felhívta a figyelmet a tartományi fejlesztési terv felülvizsgálatára, valamint beszélt a tartományban rejlő befektetési lehetőségekről.

A kormányzó után a minisztériumok képviselői tartottak előadásokat. Eddig elért eredményeiket, valamint jövőbeni terveiket ecsetelték, és méltatták a magyar PRT fejlesztési erőfeszítéseit.

A konferencián magyar részről Szilágyi Csaba alezredes, a MH Tartományi Újjáépítési Csoport parancsnok-helyettese és Tölli István nagykövet, a magyar PRT civil szekciójának vezetője vett részt.

A civil képviselő a kormányzó kérésére tartott előadásában rámutatott arra, hogy a konferencia fontos lépés a nemzetközi donorközösség figyelmének felkeltésére. A nemzetközi tényezők segítsége fontos elem a fejlesztési folyamat elindításában, de az afgán stabilitás és fenntartható fejlődés létrehozása a sokat szenvedett afgán nép feladata és felelőssége.

Az ISAF keretében a bagláni tartományba vezényelt magyar vezetésű PRT legfőbb feladata a biztonságos környezet létrehozásában való részvétel és az afgán kormány autoritásának és fennhatóságának erősítése. Csak biztonságos környezetben lehet fejlesztési tevékenységet folytatni. Szerencsére Baglán tartomány békés és itt adottak a feltételek a sokoldalú fejlesztés megvalósítása előtt.

Magyarország 2006 júniusában döntött arról, hogy magyar vezetésű Tartományi Újjáépítési Csoportot telepít Baglán tartományban. A magyar PRT fejlesztési tevékenységének irányítására és koordinálására kormányközi bizottság alakult. Annak munkájában részt vesznek a szakminisztériumok, egyebek közt a mezőgazdasági, a külügy, a honvédelmi, rendészeti, az oktatási és az önkormányzati minisztérium. A PRT KB a tartomány fejlesztését sokoldalúan közelíti meg, az infratstukturális fejlesztések (iskolák és klinikák építése) mellett figyelmet szentel az afgán közigazgatás korszerűsítésére és a demokratikus intézmények támogatására. A PRT eddigi fejlesztési tevékenységét a helyi lakosság és a tartomány vezetése méltányolja.

1595885407
A magyar PRT katonái a „quick impact" gyors lefolyású CIMIC programok végrehajtásával és empatikus magatartásukkal kivívták a helyi lakosok megbecsülését. Ugyanilyen tekintély övezi a magyar NGOk önkéntes civil képviselői tevékenységét is, akik elsősorban az oktatás, a képzés, a mezőgazdaság és közigazgatás, valamint az emberi jogok területén munkálkodnak. Az IRM rendőrkontingense eddig több száz rendőr szakmai továbbképzését szervezte. Baglán tartomány történetében először fogadtunk ösztöndíjasokat teljes egyetemi képzésre, a hét diák mérnökként és orvosként tér vissza, hogy magasabb képzése birtokában jobban szolgálhassa a tartomány lakosságát.

A hazai fejlesztési pénzek mellett a magyar vezetésű PRT rendszeresen sikerrel pályázik nemzetközi donorok (Európai Unió, Japán, Afganisztánban nem jelen lévő NATO tagállamok) forrásainak bevonására is Az EU támogatással egymillió euró felhasználásával járultunk hozzá az afgán közigazgatás kapacitás építéséhez.

A magyar PRT az afgán kormány kérésére települt Baglánba. Csak addig maradunk itt, amíg segíthetünk. Amint az afgán rendfenntartó szervek képesek lesznek az ország biztonságának garantálására a PRT küldetése befejeződik, a magyar katonák hazatérnek. Magyarország, mint donor ország továbbra is aktívan részt vesz Afganisztán fejlesztésében, civil szakemberek és a magyar NGOk munkatársai révén. A nemzetközi fejlesztési együttműködést hosszú távra tervezzük.

A donorkonferencia sajtótájékoztatóval zárult, amely során a kormányzó ismételten aláhúzta a magyar PRT tartományi jelenlétének és a biztonság, valamint fejlesztés terén kifejtett tevékenységének hasznosságát.

1595885407