Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés az auschwitz-birkenaui haláltáborban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 29. 14:34

Auschwitzban (Oswiecim) január 27-én, pénteken a holokauszt áldozatainak nemzetközi napja alkalmából emlékeztek meg holokauszt áldozatairól és a náci haláltábor felszabadításának 67. évfordulójáról.

A szertartáson a hivatalos vendégek közt több mint 30 volt auschwitzi fogoly is részt vett. A megemlékezés közben arról értesültek, hogy a 91 éves Kazimierz Smolen, volt fogolytársuk, az auschwitzi múzeum volt igazgatója pénteken halt meg.

Az auschwitzi kulturális központban tartott megemlékezésen először mutatták be nyilvánosan az egyik gázkamra ajtaját. A „halálkapu" a birkenaui gázkamrákat jelképezte, melyekben 70 éve kezdődött a foglyok megsemmisítése.

„Ezen a fából készült, masszív bejárati ajtón mentek be családok tízezrei, meztelenül, megalázva és rémülten, és senki sem jutott már ki rajta" – mondta Piotr M. A. Cywinski, az auschwitzi múzeum igazgatója.

Bronislaw Komorowski lengyel elnök a megemlékezés résztvevőihez intézett levelében azt hangsúlyozta, hogy Auschwitz „a világ és Európa lelkének sebe marad". A haláltábort a történelem megrendítő intelmének nevezte, mely minden gyűlölettől óva int, a rasszizmustól, az antiszemitizmustól és a xenofóbiától – idézte az államfőt pénteken a PAP lengyel hírügynökség.

Varsóban ökumenikus imát tartottak az Umschlagplatz emlékhelynél, ahonnan a fővárosi zsidók indultak a haláltáborokba. Este az áldozatok neveit olvassák fel a volt zsidó negyedben.

A második világháború alatt a nácik több mint egymillió embert öltek meg Auschwitz-Birkenauban. Az áldozatok jelentős része lengyelországi zsidó volt, de Európa németek által megszállt országainak lakói közül is sokan haltak meg a koncentrációs táborban, a meggyilkoltak több mint harmada magyar volt.