Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdett földmunkák – sok bejelentés

Szöveg: Szűcs László |  2008. február 11. 10:48

A tavaszias idő miatt egyre több helyen dolgoznak a földeken, s a nagyobb talajmunkákkal járó beruházok is megkezdődtek. Jól látják mindezt a tűzszerészek, hiszen a hatodik héten, azaz február 4–10-e között 35 bejelentést kaptak. Idén eddig egyébként összesen 81 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére.

Jansik Attila főhadnagy, a zászlóalj felderítő részlegének helyettes vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a tűzszerészeknek az elmúlt héten nyolc esetben kellett soron kívül intézkedniük. A Fejér megyei Zichyújfaluból február 5-én érkezett a bejelentés, hogy a Vasútállomás épülete melletti szántóföldön, világháborúból visszamaradt veszélyes szerkezeteket találtak. A helyszínre érkező tűzszerész járőr megállapította, hogy hat darab 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknagránát került elő. A robbanószerkezeteket a helyszínhez közeli, kijelölt helyen semmisítették meg.

Február 9-én a Veszprém megyei Vászolyról érkezett a bejelentés, hogy a település belterületén, két utca kereszteződésében, a gázvezetés ásása közben lövedékhez hasonlító rozsdás szerkezetek kerültek elő. A tűzszerészek a helyszínen egy páncélököl fejrészét, valamint egy-egy német gyártmányú aknagránátot és repeszgránátot találtak. Szerencsére ezek a szerkezetek azonban nem tartalmaztak robbanószerkezetet. Az üres lövedéktesteket, valamint a mellőlük előkerülő gyalogsági lőszereket a tűzszerész járőr a központi gyűjtőhelyre szállította.