Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Menteni a menthetőt - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. október 15. 11:28

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) keretén belül működik a Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság Belföldi Hadisírgondozó Osztálya (KEHI BHO). A szervezet ugyanakkor korántsem csak a háborúkban elesettek végső nyughelyeinek gondozásával foglalkozik, feladatrendszerük jóval szerteágazóbb.

MH_2021_10_borito

A második világháború befejezése óta már közel nyolc évtized telt el, ennek ellenére sokan a mai napig nem tudják, hogy mi lett a sorsa a harcokban részt vett hozzátartozójuknak. A hadisírgondozók a lehetőségeikhez képest e területen is igyekeznek segítséget nyújtani, de a dolgukat jelentősen megnehezíti, hogy a háború alatt rengeteg dokumentum megsemmisült, az 1945 után időszakban pedig további iratanyagokat selejteztek le.

De miből is dolgozhatnak a szakemberek? Talán a legfontosabb, egyben a legismertebb korabeli okmány a veszteségi karton. Ebben a katona személyes adatai mellett megtalálhatók a sorsával (halálával, sebesülésével, eltűnésével) kapcsolatos információk is. Ha anno pontosan és szakszerűen töltötték ki, akkor az eltemetés helye is kiderül az iratból.

Ezen felül természetesen minden lehetséges forrást felhasználnak az eredményes kutatás érdekében, így például a különböző országos hadisírfelméréseket is, melyekből az első nem sokkal a második világháború után, 1948-ban készült a Belügyminisztérium felhívására.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin október 15-én megjelenő számában!)