Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Sikerem a Magyar Honvédség érdeme”

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. október 15. 12:23

„Három éves külszolgálatom a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság vezénylőzászlósaként a Magyar Honvédség sikere” - nyilatkozta Bogdán Tibor főtörzszászlós a Hír TV napi aktuális című műsorában, október 14-én, csütörtökön.

8_76_

2018-ban Benkő Tibor honvédelmi miniszter jelölte Bogdán Tibor főtörzszászlóst, a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság vezénylőzászlósi beosztására. A kiválasztás során a NATO egyik főparancsnoka is őt jelölte a feladatra. A főtörzszászlós 2018. szeptemberében kezdte meg három éves szolgálatát, amely idén ősszel járt le. Kinevezése előtt még soha nem választottak ki magyar altisztet ilyen szintű beosztásba.

Mint Bogdán Tibor főtörzszászlós elmondta: a NATO parancsnokság kiválasztási rendszerében mindig a megfelelő kompetenciákat keresik. Ez alapján dönti el az illetékes, hogy a jelölt alkalmas-e az adott NATO parancsnok melletti szolgálatra, vagy sem.

„A Magyar Honvédség biztosította számomra azt az utat, ahol megszerezhettem minden szükséges ismeretet és megfelelő tapasztalatot is gyűjthettem. Az, hogy ebben a beosztásban szolgálhattam, a Magyar Honvédség sikere, mert azzá az altisztté válhattam, akit a képességei alapján kiválaszthattak. Ezek a képességek maximálisan segítették is a munkámat” – fogalmazott Bogdán Tibor főtörzszászlós.

Mint mondta: a Norfolkban települő parancsnokság vezénylőzászlósi beosztására tizenegy nemzet jelölt rangidős altisztet. Véleménye szerint mindegyik jelölt alkalmas lett volna, de „egy ponton túl a parancsnok szubjektív módon is dönthetett.”

„Fő feladatom a parancsnok vezetési tevékenységének támogatása volt. Ahhoz, hogy értse valaki a vezénylőzászlós feladatát, ahhoz meg kell érteni a parancsnok vezetési filozófiáját és az adott szervezet vezetési rendszerét. Szolgálatom során igyekeztem érvényre juttatni a parancsnok kéréseit, illetve visszajelzést adhattam neki, ha erre szükség volt. Tartottam a kapcsolatot már NATO nemzetekkel, a Szövetséges Transzformációs Parancsnokság alárendelt állományával is” – világított rá legfontosabb feladataira a külszolgálatból hazatért vezénylőzászlós.

Bogdán Tibor főtörzszászlós a jövőben az MH Transzformációs Parancsnokságon teljesít majd szolgálatot, ahol tevékenyen szeretne részt venni az altiszti állomány képzésében, felhasználva külföldi tapasztalatait. Zárszóként elmondta: saját példája is bizonyítja, hogy egy katona altisztként is teljes életutat járhat be.

A teljes beszélgetés itt nézhető meg.

Kapcsolódó cikkek