Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Monarchia-beli repeszgránát a főút mellett

Szöveg: Szűcs László |  2008. április 28. 12:51

A tizenhetedik héten, azaz április 21–27-e között 95 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek 27 esetben soron kívül kellett intézkedniük – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének beosztottja.

Április 21-én a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szajolról érkezett a bejelentés a tűzszerészekhez, hogy a vasútállomástól egy kilométerre, a sínek mellett robbanószerkezetet találtak. Janoczkó Tibor főtörzsőrmester, járőrparancsnok a helyszínen egy 149 milliméteres repeszromboló gránátot talált, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisített. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a veszélyes szerkezet miként került a vasúti pálya mellé.

Szintén ezen a napon Székesfehérvárra is menniük kellett a honvédség tűzszerészeinek. A Balatoni és a Jancsák utak kereszteződésében, földmunkák közben ugyanis egy 203 milliméteres repeszromboló gránát került elő. A lövedék gyújtószerkezetét a Pásztor Norbert főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a helyszínen kiszerelte és megsemmisítette. A gránáttestet pedig a központi gyűjtőhelyre szállították.

1595875829

Április 22-én a Pest megyei Dabasról érkezett a hívás a tűzszerészekhez. Az 5-ös számú főút közvetlen közelében ugyanis egy robbanószerkezetre hasonlító tárgyra bukkantak. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Strak Vince törzsőrmester vezetésével – egy igazi ritkaságot, egy 1875 mintájú, még az Osztrák-Magyar Monarchiában gyártott repeszgránátot talált. A szerkezet azonban már olyan rossz állapotban volt, hogy a helyszínen meg kellett semmisíteniük.

Április 24-én a Pest megyei Pilisvörösvár általános iskolájából hívták a honvédség tűzszerészeit, hogy az udvaron – felújítási munkálatok közben – lőszereket találtak. Lakatos Sándor törzsőrmester, járőrparancsnok a helyszín átvizsgálása után mindössze két darab gyalogsági lőszert talált, amelyet a központi gyűjtőhelyre szállított.

Még ezen a napon a Veszprém megyei Kapolcson is akadt dolguk a tűzszerészeknek. A Petőfi Sándor utcában lévő egyik családi ház padlásán ugyanis két darab világháborús gránátot találtak. A veszélyes szerkezeteket a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette. Arról a házban lakók sem tudtak felvilágosítást adni, hogy miként kerültek a gránátok az épület tetőterébe.