Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva magyarázatot kér a NATO-tól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 10. 13:02

Moszkva magyarázatot kér a NATO-tól annak kapcsán, hogy a WikiLeaks hírportál kiszivárogtatása szerint az észak-atlanti szövetség terveket készített a balti országok megvédésére egy esetleges orosz támadással szemben.

A The Guardian című brit lap a januárban keltezett titkos amerikai diplomáciai táviratokat idézve keddi számában azt írta, hogy az Észtország, Lettország és Litvánia, egykori szovjetköztársaságok megvédését célzó tervek elkészítéséről titokban határoztak a NATO főhadiszállásán az Egyesült Államok és Németország sürgetésére.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön újságíróknak elmondta: a NATO egyrészt partneri viszony kialakítására törekszik Oroszországgal, másrészt a háta mögött arra az elhatározásra jut, hogy meg kell magát védenie vele szemben. A nemrégiben tartott lisszaboni NATO-csúcs keretében Dmitrij Medvegyev elnök megegyezett a szövetség vezetőivel abban, hogy nem tekintik egymást ellenségnek, s stratégiai partnerség kialakítására törekszenek. Lavrov ennek fényében kíváncsi arra, hogy mikor őszinte a NATO.

A külügyminiszter szerint Moszkvának joga van arra, hogy választ kapjon a NATO-tól.

Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szövetség főtitkára közben csütörtöki nyilatkozatában éppen a NATO-orosz kapcsolatok intenzívebbé válására helyezte a hangsúlyt. Az európai uniós tagországok védelmi miniszteri értekezletével egyidejűleg szólva a főtitkár emlékeztetett arra, hogy a szövetség nem tekinti fenyegetésnek Oroszországot, és a NATO sem jelent fenyegetést Moszkva számára. Úgy vélte, ennek az ellenkezőjéről van szó, valós stratégiai partnerséget kívánnak létrehozni.

„Előre akarunk lépni a kapcsolatunkban, meg akarjuk őrizni és fenntartani Lisszabon pozitív hangulatát" – fogalmazott Rasmussen. Megjegyezte azt is, hogy az internetes kiszivárogtatásokat nem kívánja kommentálni.