Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műveletből műveletbe

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. augusztus 8. 12:46

Csaknem kétmilliárd forintos fejlesztés, évek óta folyamatos afganisztáni jelenlét, az utánpótlás folyamatos nevelése. Az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj régi-új parancsnoka nem panaszkodik sok „üresjáratra”.

A Magyar Honvédségben nagyon ritka, hogy egy parancsnok visszavegye régi beosztását, volt alakulatánál. Nos, Sándor Tamás ezredesnek ez „sikerült", amiben persze más körülmények mellett az is közrejátszhatott, hogy a honvédség egyik legfiatalabb alakulatáról és képességéről beszélünk. Miután a különleges műveleti zászlóalj 2005-ben alakult meg, értelemszerűen még nem termelődhetett ki a nagy speciális szakmai tapasztalatokkal rendelkező parancsnoki gárda. Vagyis jó az „öreg" a háznál.

Mint arról magazinunkban már többször beszámoltunk, az aszimmetrikus hadviselés, az egyre fokozódó nemzetközi terrorizmus, a humanitárius és migrációs katasztrófák Magyarországon is megkövetelték, hogy létrehozzanak egy olyan speciális alakulatot, amely e problémákat nem hagyományos eszközökkel, professzionális szinten képes kezelni. Így született meg a különleges műveleti zászlóalj, amelynek fő tevékenysége (minden más nemzet különleges erőihez hasonlóan) alapvetően négyirányú. Különleges felderítést hajtanak végre, részt vesznek közvetlen katona műveletekben, katonai segítséget (kiképzést) nyújtanak más államok számára, ezek mellett feladatuk a terrorizmus elleni harc katonai feladatainak végrehajtása is.

Bár annak idején egy vadonatúj képességet kellett létrehozni, a feladat mégsem volt minden előzmény nélküli: a különleges erők megalakítása során jelentős mértékben támaszkodhattak a több évtizedes múltra visszatekintő mélységi felderítő-zászlóalj katonáinak, tisztjeinek tapasztalataira.

A többi pedig már – ahogy mondai szokták – történelem.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 12-én megjelenő számában!)