Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Jobbra át! Irány utánam!…”

Szöveg: Törőcsik Krisztina |  2011. augusztus 8. 11:40

A győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred ismét megnyitotta kapuit, ezúttal – augusztus 5-én, pénteken – a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Polgári Védelmi Kirendeltsége által szervezett rendvédelmi szaktábor részére biztosított egész délelőttöt kitöltő, színvonalas szakmai programot.

Augusztus első péntekének reggelén általános- és középiskolás gyerekek sorakoztak fel a győri laktanya kapujánál, és várták izgatottan, hogy megkezdődjön a számukra szervezett programsorozat. Miután a táborvezető – Csepi László pv. őrnagy, a Győri Polgári Védelmi Kirendeltség vezetője – irányításával az ifjak rendezték soraikat, felnyílt előttük a sorompó és kezdetét vette a katonai életet bemutató szakmai nap.

1595922912
A program az ezred művelődési otthonában kezdődött, ahol Könczöl Ferenc alezredes, parancsnokhelyettes köszöntötte a diákokat, majd előadásában ismertette az ezred működésének alapjait, fő feladatait. Ezt követően a közel száz gyerekből álló vendégsereg, csoportokra bontva, négy különböző helyszínen kezdhette meg a laktanyai élet megismerését.

Az első látogatási pont a célterem, a csapatmúzeum és a haditechnikai park volt, ahol a légvédelmi rakéta éleslövészeteken használt célanyagokkal, a jogelőd szervezetekkel és a régmúlt technikáival ismerkedhettek meg a táborozók. A második programpont egy alaki foglalkozás volt, amelynek során a gyerekek kipróbálhatták milyen is alakzatban közlekedni, mik a menetelés pontos szabályai, mi az az oktatási alakzat és, hogy hogyan kell tisztelegni. Volt olyan csoport, aki a foglalkozást követően alakzatba fejlődve folytatta útját a következő színhely felé, ami nem volt más, mint a Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság Győri Toborzó és Érdekvédelmi Irodája által biztosított fegyverbemutató.

Itt a fiatalok biztonságos körülmények között ismerkedhettek meg a különböző lőfegyverekkel. A bemutató után kipróbálhatták lőtudásukat, hiszen a kiscsoportos programok utolsó pontja a paintball- és az airsoft lövészet volt.
Miután a csoportok végigjárták az egyes helyszíneket, a gyereksereg a sportpályán nyert bepillantást a katonai testnevelés és a közelharc alapjaiba. A kicsik és nagyok egyforma lelkesedéssel hajtották végre a feladatokat.

A foglakozást követően kicsit fáradtan folytatta útját a csoport, ám az alakulótérre érve, újult erővel és hatalmas lelkesedéssel foglalták el a kiállított technikai eszközöket és megannyi kérdéssel fordultak az eszközök kezelőihez.
Az élményekben gazdag délelőttöt követően a táborozók alakzatba fejlődve, saját maguknak hangosan számolva hagyták el a laktanyát.

 
1595922912
 
1595922913

 
 Fotó: Cseszreginé Csekei Judit százados