Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Negyven közmunkásnak biztosítanak munkát

Szöveg: Szűcs László |  2012. április 2. 7:11

Április 1-jétől a Magyar Honvédség is csatlakozott a kormány által meghirdetett közmunkaprogramhoz. A hónap első munkanapjától – az alakulatok közül elsőként – Székesfehérváron, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél kezdhet el dolgozni negyven közmunkás.

Bizonyos szakmunkákat, illetve kaszálási, fűnyírási és anyagmozgatási feladatokat kell majd ellátniuk azoknak a közmunkásoknak, akik április 2-től, hétfőtől az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél kezdenek el dolgozni.

Dr. Révész Gyula mérnök ezredes (képünkön), az alakulat parancsnoka a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a Magyar Honvédség katonai szervezetei közül elsőként Székesfehérváron nyílik lehetőség a közmunkások foglalkoztatására.

A megyei munkaügyi központ segítségével az elmúlt hónapokban kiválogatták azt a negyven embert, akik december 31-ig a laktanyában, illetve az alakulathoz tartozó átjátszóállomásokon dolgozhatnak majd – a kormány által meghirdetett közmunkaprogramban.

A közmunkások – április első munkanapjától – elsősorban kaszálási, fűnyírási, valamint anyagmozgatási feladatokat kapnak a laktanyában, a téli hónapokban pedig nekik kell majd ellátniuk a hóeltakarítási, valamint a síkosságmentesítési teendőket is. Mindezek mellett néhány olyan pozíciót is felajánlottak számukra, amelyek szakmunkás végzettséget igényelnek.

Révész ezredes hozzátette: a Honvéd Vezérkar főnökétől tavaly szeptemberben kapták az utasítást, hogy mérjék fel, hogyan tudnának részt venni a programban és az alakulat hány embert tudna foglalkoztatni.

Jelenleg negyven közmunkásnak tudnak munkát biztosítani az ezrednél.

A tervek szerint négyen a javítóműhelyben, ketten pedig a gépjárműmosóban dolgoznak majd, a többiek pedig segédmunkásként végzik feladataikat – árulta el az alakulat parancsnoka, hozzátéve: a közmunkások első munkanapja természetesen azzal fog telni, hogy átesnek a Munka törvénykönyvében meghatározott kötelező – például baleset-, munka- és környezetvédelmi – foglalkozásokon.

A Székesfehérvárról és a környező falvakból érkező közmunkások részére az alakulatnál munkaruházatot, öltözőt és fürdési lehetőséget is biztosítanak. A közmunkaprogramban dolgozó segédmunkások havi bruttó bére 71 ezer 800 forint lesz, míg a szakmunkások bruttó 92 ezer forintot kapnak havonta.

Fotó: Archív