Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Néhány észak-koreai lakos már tud az egyiptomi felkelésről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 25. 21:01

A dél-koreai hadsereg olyan szórólapokat terjesztett Észak-Koreában, amelyek a demokráciát követelő egyiptomi tüntetésekről tájékoztatják a világtól elzárt, sztálinista ország elnyomott lakosságát. Noha az akció riadalmat kelthet a phenjani vezetésben, miután az mereven elutasít mindenféle demokratikus követelést, több elemző kételkedik abban, hogy az üzenetek ki tudnak váltani a lakosságból bármilyen kísérletet a rendszer megváltoztatására.

A hadsereg egy lélektani kampánya részeként, léggömbre erősített kis kosarakban juttatta át a határon a szórólapokat. Az írás mellett élelmiszert, gyógyszereket és rádiót is elhelyeztek, hogy az északiak hallgatni tudják a déli adásokat, és elgondolkodjanak a rendszerváltás szükségességéről – mondta Szong Jung Szan konzervatív politikus.

Ezt a közvetlenül a lakosságot tájékoztató kampányt azután újították fel, hogy az észak-koreai hadsereg novemberben ágyúzott egy dél-koreai szigetet, és négy ember halálát okozta. A dél-koreai védelmi minisztérium azonban nem volt hajlandó megerősíteni, hogy volt ilyen szórólapterjesztő akció.

„Ezeknek az arab országoknak a vezetéséhez képest az észak-koreaiak sokkal hatékonyabban tudják ellenőrzésük alatt tartani a lakosságot. Soha, még egy nappal előbb sem lehet megjósolni bármely rendszer összeomlását, mindenesetre az észak-koreai egy sokkal zártabb társadalom, amelyben szigorúan ellenőrzik az információáramlást és az utazást" – mondta Cso Min, a koreai országegyesítési intézet munkatársa, utalva arra, hogy az észak-koreai emberek vajmi kevés világeseményről értesülnek.

Hjun In Tek országegyesítési miniszter a parlamentben felszólalva kétségét hangoztatta azzal kapcsolatban, hogy az északi lakosság tud az arab országokban történő tüntetésekről, felkelésekről.

A határon átküldött csomagokban a hadsereg felhívta a megcélzott lakosok figyelmét arra, hogy a küldött élelmiszer emberi fogyasztásra alkalmas, de ha valaki mégis kételkedik ebben, akkor állatokon kipróbálhatja azt – mondta a nyilatkozó konzervatív politikus.

Cso Min elemző szerint nem sok értelme van ilyen szórólapok átküldésének, mert az észak-koreai lakosok azt sem tudják, hogy a mi az a szabadság vagy a demokrácia. Ha pedig Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőt érné valamilyen kritika egy ilyen üzenetben, az csak félelmet váltana ki belőlük – mondta.